Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-520 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: GM-520 Adı: ŞARAP TADIMI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
KEMAL ŞEN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste üzüm, bağcılık ve şarap üretimi, şarap tadımı ve tekniklerinin öğreltilmesi ve bunların gastronomi ile ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bağcılık, şarap ve şarap üretimini açıklayabilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-2 Şarap tadımı ve değerlendirmesinin genel prensiplerini kavrayabilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-3 Şarabın açılması ve servisini başarıyla gerçekleştirebilir. PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-4 Şarap yapılan temel üzüm çeşitleri hakkında tartışabilir. PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-5 Yemek-şarap eşleştirmesinin temel prensiplerini aktarabilir. PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-6 Koku, aroma ve tatları ayırt etme yetisi kazanabilir PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
DÖÇ-7 Dünyadaki önemli şarap bölgeleri ve şarap çeşitlerini tanıyabilir. PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Üzüm, bağcılık ve şarap üretimi ile ilgili temel bilgiler, şarap terminolojisi, dünyadaki önemli şarap üretim bölgeleri, şarap tadım teknikleri, yemek ve şarap uyumu.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tarihsel, bilimsel, ekonomik ve gastronomik olarak şaraba giriş Anlatım, Tartışma
2 Bağcılık Anlatım, Tartışma
3 Şarapçılık Anlatım, Tartışma
4 Şarap tadımına giriş Anlatım, Tartışma
5 İnceleme Gezisi Anlatım, Tartışma, uygulama
6 Dünyadaki Apelasyonlar, şarap kültürü Anlatım, Tartışma
7 Şarap Yapımında Kullanılan Üzüm Çeşitleri ve Üretim Bölgeleri, Beyaz Şaraplar, Şarap servisi Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav
9 Şarap Yapımında Kullanılan Üzüm Çeşitleri ve Üretim Bölgeleri, Beyaz Şaraplar, Şarapta fıçı kullanımı Anlatım, Tartışma
10 Şarap ve Yemek Uyumu Anlatım, Tartışma
11 Şarap Yapımında Kullanılan Üzüm Çeşitleri ve Üretim Bölgeleri, Kırmızı Şaraplar, Şarap şişelemesinde kullanılan mantar çeşitleri Anlatım, Tartışma
12 Şarap Yapımında Kullanılan Üzüm Çeşitleri ve Üretim Bölgeleri, Kırmızı Şaraplar, Şaraplarda karşılaşılan hatalar Anlatım, Tartışma
13 Köpüklü Şaraplar Anlatım, Tartışma
14 Diğer Şarap Stilleri Anlatım, Tartışma
15 Dersin gözden geçirilmesi Anlatım, Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Keevil, S., 2004. Wines of the World. DK Publishing (Dorling Kindersley)
2 Nowak, B. & Wichman, B., 2005. The Everything Wine Book. Adams Media, MA, USA
3 Anlı, E., 2010. Şarap Tadımı., İnkilap Kitap Evi, İstanbul, Türkiye
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 15 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 10 30
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 10 30
       c) Performans Ödevi 4 6 24
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 6 18
Final Sınavı 2 7 14
0
0
Toplam İş Yükü 180