Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ / GMS612 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)

Kodu: GMS612 Adı: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MERAL DURSUN (meraldursun@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Yiyecek içecek işletmelerinde stratejik yönetimi Kavramı ve içeriğini öğretmek, Gastronomi ve mutfak sanatları açısından stratejik yönetiminin işlevlerine yönelik bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Stratejik yönetim ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olur. PÇ-5 Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için gerekli alanların planlanması, tasarlanması, faaliyetlerinin sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesine yönelik gerekli bilgi ve becerilere sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-8 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Stratejik yönetimin işletmecilikteki önemini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
PÇ-6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Yönetim stratejilerini uygular PÇ-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur.
PÇ-5 Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için gerekli alanların planlanması, tasarlanması, faaliyetlerinin sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesine yönelik gerekli bilgi ve becerilere sahip olur.
PÇ-7 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur.
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Stratejik yönetiminin işlevleri,iş yönetim stratejileri, işletme analizi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Stratejik yönetimle ilgili kavramlar Anlatım
2 Stratejik yönetim unsurları Anlatım
3 Temel stratejiler Anlatım
4 Öğrenci sunumu Tartışma
5 Öğrenci sunumu Tartışma
6 Öğrenci sunumu Tartışma
7 Öğrenci sunumu Tartışma
8 Ara Sınav
9 Öğrenci sunumu Tartışma
10 Öğrenci sunumu Tartışma
11 Öğrenci sunumu Tartışma
12 Öğrenci sunumu Tartışma
13 Öğrenci sunumu Tartışma
14 Öğrenci sunumu Tartışma
15 Öğrenci sunumu Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Hassey, D. (1998). Strategic Management, Butterworth Heinemann Hill, C.W.L ve G.R. Lones (1992). Strategic Management, Houghton Mifflin Co. Ülgen, H. ve S.K. Mirze (2007). İşletmelerde Stratejik Yönetim, Arıkan Basım Yayım Dağıtım Ltd.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 14 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 4 14 56
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 8 24
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 180