|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | DURMUŞ ALİ AYDEMİR (durmusaliaydemir@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
DURMUŞ ALİ AYDEMİR, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Her bölgenin tarihi, coğrafyası ve yemek kültürüyle ele alınması, pişirme yöntemleri, özel içecekler, özel kavramlar ve araç gereçlere ilişkin açıklamaların yapılması amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Yöresel Türk mutfağı hakkında genel bilgi edinir. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular. PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Bölgelerin coğrafi özelliklerinin yöresel mutfağa etkisini öğrenir. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-24 Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Yöresel mutfak kültürünü araştırarak bu yörelerin yemeklerini hazırlama becerisini kazanır. |
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. PÇ-12 Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Türk mutfağını oluşturan temel yemek tekniklerini öğrenir. |
PÇ-6 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. PÇ-8 Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Marmara Bölgesi Yöresel Mutfağı, İç Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfağı, Doğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yöresel Mutfağı, Akdeniz Bölgesi Yöresel Mutfağı, Ege Bölgesi Yöresel Mutfağı, Karadeniz Bölgesi Yöresel Mutfağı. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yöresel mutfaklar kavramına genel bakış. Yöresellik kavramı. | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
2 | Yöresel mutfak kavramının oluşumu, gelişimi, aktarımı ve yöresel mutfak kültürünün destinasyona etkileri. | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
3 | Türkiye'de yöresel mutfak kültürünü başarılı bir şekilde pazarlayabilen bölgeler ( Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar) ve yöresel mutfak kültürleri. | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
4 | Kapadokya bölgesi yöresel mutfak kültürü ve yemek örnekleri | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
5 | Malatya ve Elazığ illeri yöresel mutfak kültürü ve yemek örnekleri. | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
6 | Malatya ve Elazığ bölgesi yöresel mutfak kültürü ve yemek örnekleri. | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
7 | Konya bölgesi yöresel mutfak kültürü ve yemek örnekleri. | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Güneydoğu Anadolu Bölgesinin mutfak kültürü ve Mardin ili mutfak kültürü | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
10 | Karadeniz Bölgesinin Tarihi ve Coğrafyası | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
11 | Karadeniz Bölgesinin Mutfak Kültürü ve Trabzon, Rize mutfak kültürü | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
12 | Ege Bölgesinin Tarihi ve Coğrafyası | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
13 | Ege Bölgesinin Mutfak Kültürü ve İzmir, Balıkesir illeri mutfak kültürü | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
14 | Akdeniz Bölgesinin Tarihi ve Coğrafyası | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
15 | Akdeniz Bölgesinin Mutfak Kültürü ve Adana, Mersin illeri yöresel mutfak kültürü ve yemek örnekleri. | Sözlü ve görsel anlatım, Tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | 1 Gökçe, N. (2016). Yöresel Mutfaklar, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3375, Eskişehir. | |
2 | 2 Şengül, S., Türkay, O. (2017). Türkiye’nin Yöresel Mutfakları, Detay Yayıncılık, Ankara. | |
3 | Yardımcı, S. (2012). Geleneksel Konya Mutfağı, İş Bankası Kültür Yayınları | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitap, mutfak |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 10 | 20 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 1 | 2 | 2 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 2 | 6 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 70 |