Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

KOZAKLI MESLEK YÜKSEKOKULU / STİ-201 - SAĞLIK TURİZMİ İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: STİ-201 Adı: SAĞLIK KURUMLARINDA KONAKLAMA HİZMETLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü SAĞLIK TURİZMİ İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ECEM TEZGEL ÇOBAN (etezgelcoban@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ECEM TEZGEL ÇOBAN,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu ders öğrencilere, otel ve diğer konaklama işletmelerinin yönetimi ve yönetim süreçleri ile ilgili bilgileri; departmanların ve bölümlerin çalışanlarının sorumlulukları ile bu tür işletmelerde değer yaratma ve bu yaratılan değeri sürdürme konuları aktarılacaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Sağlık ve konaklama ilişkisini açıklar. PÇ-4 Hastaların, hastalıklarına uygun birimlere yönlendirilmesini sağlar.
PÇ-7 Esnek düşünüp yenilik yapar.
PÇ-18 Sağlık turizmi meslek elemanları, fiziksel fonksiyon ve sağlık statüsünde yaralanma, hastalık veya fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan, bozukluk, özür ve değişiklikleri olan hastalara sağlık turizmiyle alakalı uygun yönlendirme ve bilgilendirmeleri yaparak en uygun tedaviyi almalarına yardımcıdır.
PÇ-22 Turizm alanındaki temel kavramlar hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-25 Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konularında bilgi sahibidir.
DÖÇ-2 Otel işletmelerinin organizasyon yapısını detaylı bir şekilde açıklar. PÇ-4 Hastaların, hastalıklarına uygun birimlere yönlendirilmesini sağlar.
PÇ-18 Sağlık turizmi meslek elemanları, fiziksel fonksiyon ve sağlık statüsünde yaralanma, hastalık veya fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan, bozukluk, özür ve değişiklikleri olan hastalara sağlık turizmiyle alakalı uygun yönlendirme ve bilgilendirmeleri yaparak en uygun tedaviyi almalarına yardımcıdır.
PÇ-22 Turizm alanındaki temel kavramlar hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-31 İşletmelerin işlevlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini ve bir bütün olarak işleyişini öğrenir.
PÇ-32 İşletmecilik ile ilgili ortak terminoloji ve kavramları açıklar.
PÇ-37 Turizm işletmeciliği alanındaki işletmeler ve organizasyon yapıları hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-39 Müşteri ilişkileri konusuna strateji oluşturur.
PÇ-40 Müşteri ilişkilerinde müşteri bağlılığı ve kalitenin önemini öğrenir.
PÇ-43 Kullanılan otomasyon sistemlerini ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÇ-44 Muhasebe ve vergi uygulamaları alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
DÖÇ-3 Sağlık turizmi kapsamında seyahat eden turistlerin ağırlanmasına ilişkin süreçleri öğrenir. PÇ-3 Sağlık turizmi işletmeciliği konusunda standartları belirler ve bu konudaki çıtayı sürekli daha yükseklere taşır.
PÇ-4 Hastaların, hastalıklarına uygun birimlere yönlendirilmesini sağlar.
PÇ-7 Esnek düşünüp yenilik yapar.
PÇ-8 İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, hoşgörülü ve sabırlı bir insan haline gelir.
PÇ-9 Kendini geliştirmeye istekli ve coşkulu olur.
PÇ-10 Sağlık Turizmi İşletmeciliği meslek elemanları, Dünyadaki global değişimlere ayak uydurur.
PÇ-11 Kazanmış olduğu bilgileri turizmin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesinde etkili bir biçimde kullanır.
PÇ-13 Yaşam boyu öğrenme gereğini algılamış ve kendi kendine öğrenme yeteneğini kazanır.
PÇ-18 Sağlık turizmi meslek elemanları, fiziksel fonksiyon ve sağlık statüsünde yaralanma, hastalık veya fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan, bozukluk, özür ve değişiklikleri olan hastalara sağlık turizmiyle alakalı uygun yönlendirme ve bilgilendirmeleri yaparak en uygun tedaviyi almalarına yardımcıdır.
PÇ-19 Ulusal veya uluslararası protokollerin imzalanmasında aracılık/yöneticilik yaparak modere eder.
PÇ-20 Günümüzdeki popüler turizm çeşitlerinden olan sağlık turizminin en büyük destekçileri ve geliştiricileri olurlar.
PÇ-22 Turizm alanındaki temel kavramlar hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-24 Sağlık turizmi işletmeciliğini ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-25 Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konularında bilgi sahibidir.
PÇ-38 Turizm ve seyahat olgusuyla ilgili temel kavramları tanımlar
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Turizm ve Turizm Endüstrisi kavramları. Konaklama işletmeleri ve sınıflandırılması, organizasyon şeması Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
2 Önbüro hizmetleri yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
3 Önbüro hizmetleri yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
4 Yiyecek içecek hizmetleri Yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
5 Yiyecek içecek hizmetleri Yönetimi. Kat hizmetleri yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
6 Otel İşletmelerinde Satın Alma, Teslim Alma ve Depolama İşlemleri Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
7 Vize Sınavı Öncesi Genel Değerlendirme Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
8 Ara Sınav
9 Satış ve pazarlama yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
10 Satış ve pazarlama yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
11 Mali işler hizmetler yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
12 İnsan kaynakları hizmetleri yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
13 Sağlık ve Güzellik (SPA&Wellnes) hizmetleri Yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
14 Teknik servis hizmetleri yönetimi Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
15 Diğer Hizmet yönetimleri Anlatım, sunum, tartışma ve ödev
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Bucak, T. (2018). Otel Yöneticilerinin Bakışıyla Otel İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.
2 Akoğlan Kozak, M. (2016). Otel İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 3 9
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 2 6
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 4 16
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 5 15
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90