Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM441 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM441 Adı: MEZUNİYET PROJESİ I Teorik+Uygulama: 1+1 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN (nilufer.percin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
EMRAH KESKİN, GÜNAY EROL, FİRDEVS YÖNET, KADER PARLAK,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrencilerin bilimsel araştırma yapabilmeleri için araştırma yöntemlerinin, bilimsel araştırma yazım kurallarının, sunum yapma, kaynak tarama ve atıf yapma yöntemlerine yönelik bilgi ve beceri kazanması

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Araştırma sürecinin tüm aşamalarını açıklayabilir. PÇ-14 Mesleki etik standartları bilir ve uygular.
PÇ-15 Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Yapmış oldukları araştırmayı raporlayabilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
PÇ-20 Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-3 Araştırma yöntemleri konusunda açıklama yapabilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-3 Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
Yazılı Sınav
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Dersin tanıtımı, bilimsel araştırma yöntemleri, kaynak yarama, atıf yapma, sunum yapma ve bilimsel araştırmayı bir bütün halinde sunma.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin amacı ve içeriğinin tanıtılması Anlatım Yöntemi
2 Dersin sürecinin planlanması Anlatım Yöntemi
3 Konu seçimi aşamaları Anlatım Yöntemi
4 Lisansüstü tez araştırmalarının konularını inceleme Anlatım Yöntemi
5 Muhtemel araştırma konularını tartışma Anlatım Yöntemi
6 Muhtemel araştırma konularını tartışma Anlatım Yöntemi
7 Muhtemel araştırma konularını tartışma Anlatım Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Konu belirleme Anlatım Yöntemi
10 Yöntem belirleme Anlatım Yöntemi
11 Yöntem belirleme Anlatım Yöntemi
12 Seçilen konular ışığında veri toplama yöntemlerinin incelenmesi Anlatım Yöntemi
13 Veri toplama yöntemi seçimi Anlatım Yöntemi
14 Öğrenci araştırmaları Anlatım Yöntemi
15 Öğrenci araştırmaları Anlatım Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Altunışık vd. (2017). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje 16 1 60
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 5 15
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 5 2 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 7 21
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 0
0
0
Toplam İş Yükü 90