Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM421 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM421 Adı: GASTRONOMİDE YENİ TRENDLER Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN (nilufer.percin@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN, DURMUŞ ALİ AYDEMİR,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı yiyecek içecek sektörüne yön veren farklı yaklaşım ve akımları ve bu akımların nasıl, neden ve ne zaman oluştuğunu öğrenmek; farklı mutfak akımlarını ayırt ederek mutfak sanatlarına yön veren ya da verecek olan dinamikleri anlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Dünyadaki yemek akımlarını yorumlayabilir ve ülkemize uyarlayabilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Performans Ödevi
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Gastronomideki yeni gelişmeleri takip edebilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Seminer-Sunum-Rapor
Performans Ödevi
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-3 Gastronomideki yeni trendleri yorumlayabilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Performans Ödevi
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu derste gastronomi trendleri, kültür, beslenme alışkanlıkları ve teknoloji trendleri ele alınmaktadır. Dersin amacı öğrencilere sağlıklı beslenme, füzyon mutfağı, haute cusine, nouvelle cusine ve moleküler gastronomi gibi belli başlı çağdaş gastronomi trendlerini tanıtmaktır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gastronomide yeni trendlerin ortaya çıkış nedenleri Anlatım, sunum
2 Yavaş yemek; Organik gıda; sürdürebilir mutfak anlayışı Anlatım, sunum
3 Füzyon Mutfak, haute cusine, nouvelle cusine Anlatım, sunum
4 Dikey Tarım Anlatım, sunum
5 Coğrafi İşaretleme Anlatım, sunum
6 Etnik Mutfaklar Anlatım, sunum
7 Moleküler Mutfak Anlatım, sunum
8 Ara Sınav
9 Sağlıklı Mutfak Anlayışı Mutfak Uygulamaları Anlatım, sunum
10 Gastrodiplomasi- Gastromilliyetçilik Anlatım, sunum
11 Gıda neofobisi- Gıda neofilisi Anlatım, sunum
12 Yenilebilir böcekler ve çiçekler Anlatım, sunum
13 Bulut Mutfak Anlatım, sunum
14 Silikon vadisi yemekleri Anlatım, sunum
15 Gastronomide teknolojik gelişmeler Anlatım, sunum
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Scarpato, R. (1999). Food globalisation, New Global Cuisine and the quest for a definition in: Dare, R. (ed) Cuisines: Regional, national or global?, Adelaide: Research Centre for the History of Food and Drink
2 Gastronomi Trendleri Milenyum ve Ötesi, Hülya KURGUN, Detay Yayınları
3 Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler (Cilt 1-2), Osman Nuri ÖZDOĞAN, Detay Yayıncılık
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 4 12
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 5 2 10
       c) Performans Ödevi 1 1 1
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 3 9
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 3 15
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 92