|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NEŞE YILMAZ (neseyilmaz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gastronomi alanı ile ilgili olarak davet edilen konuk tarafından sektöre yönelik teorik veya pratik bilgilerin öğrenciler ile paylaşılması amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gastronomi konusunda güncel gelişmeleri tartışabilecek. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Gastronomi sektöründeki uzmanların görüşlerini karşılaştırabilecek. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-3 | Uzmanlardan edindiği bilgiler sayesinde yeni fikirler önerebilir. |
PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar. PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular. PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu dersin sonunda öğrenciler; Gastronomi konusundaki uzmanlarla görüşlerini tartışabilir. Gastronomi konusundaki uzmanlarla yenilikleri sorgulayabilir. Uzmanlardan edindiği bilgiler sayesinde yeni fikirler önerebilir. Uzmanlardan edindiği bilgiler sayesinde kariyer planlayabilir. Gastronomi konusunda güncel gelişmeleri tartışabilir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gastronomi seminerleri dersinin tanımı önemi ve amacı | Anlatım, soru cevap, sunum |
2 | Gastronomi ve gözlem teknikleri | Anlatım, soru cevap, sunum |
3 | Protokol yemekleri işletme ziyareti | Anlatım, soru cevap, sunum |
4 | Gastronomide kariyer planlanma ve söyleyişi | Anlatım, soru cevap, sunum |
5 | Gastronomide kariyer planlanma ve söyleyişi | Anlatım, soru cevap, sunum |
6 | Otel işletmelerinde gastronomi ziyareti | Anlatım, soru cevap, sunum |
7 | Ürün kalite, kontrol, saklama ve satın alma işlemleri için işletme ziyareti | Anlatım, soru cevap, sunum |
8 | Ara Sınav | |
9 | Pasta ve unlu mamulleri işletme ziyareti | Anlatım, soru cevap, sunum |
10 | Et ve et ürünleri işletme ziyareti | Anlatım, soru cevap, sunum |
11 | İçecek bilgisi işletme ziyareti | Anlatım, soru cevap, sunum |
12 | Gastronomi ve görsel medya ilişkisi | Anlatım, soru cevap, sunum |
13 | Franchise işletme ziyareti | Anlatım, soru cevap, sunum |
14 | Genel tekrar | Anlatım, soru cevap, sunum |
15 | Genel tekrar | Anlatım, soru cevap, sunum |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi Detay Yayıncılık, Ankara. | |
2 | 3. Mısırlı, İ. (2016). Protokol Kurallar Uygulamalar Detay Yayıncılık, Ankara. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitap, bilgisayar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 1 | 14 | 14 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 14 | 28 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |