Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

TURİZM FAKÜLTESİ / GM330 - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Kodu: GM330 Adı: GASTRONOMİ SEMİNERLERİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NEŞE YILMAZ (neseyilmaz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gastronomi alanı ile ilgili olarak davet edilen konuk tarafından sektöre yönelik teorik veya pratik bilgilerin öğrenciler ile paylaşılması amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gastronomi konusunda güncel gelişmeleri tartışabilecek. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Gastronomi sektöründeki uzmanların görüşlerini karşılaştırabilecek. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
PÇ-7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Uzmanlardan edindiği bilgiler sayesinde yeni fikirler önerebilir. PÇ-1 Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
PÇ-2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
PÇ-4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilir ve uygular.
PÇ-21 Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu dersin sonunda öğrenciler; Gastronomi konusundaki uzmanlarla görüşlerini tartışabilir. Gastronomi konusundaki uzmanlarla yenilikleri sorgulayabilir. Uzmanlardan edindiği bilgiler sayesinde yeni fikirler önerebilir. Uzmanlardan edindiği bilgiler sayesinde kariyer planlayabilir. Gastronomi konusunda güncel gelişmeleri tartışabilir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gastronomi seminerleri dersinin tanımı önemi ve amacı Anlatım, soru cevap, sunum
2 Gastronomi ve gözlem teknikleri Anlatım, soru cevap, sunum
3 Protokol yemekleri işletme ziyareti Anlatım, soru cevap, sunum
4 Gastronomide kariyer planlanma ve söyleyişi Anlatım, soru cevap, sunum
5 Gastronomide kariyer planlanma ve söyleyişi Anlatım, soru cevap, sunum
6 Otel işletmelerinde gastronomi ziyareti Anlatım, soru cevap, sunum
7 Ürün kalite, kontrol, saklama ve satın alma işlemleri için işletme ziyareti Anlatım, soru cevap, sunum
8 Ara Sınav
9 Pasta ve unlu mamulleri işletme ziyareti Anlatım, soru cevap, sunum
10 Et ve et ürünleri işletme ziyareti Anlatım, soru cevap, sunum
11 İçecek bilgisi işletme ziyareti Anlatım, soru cevap, sunum
12 Gastronomi ve görsel medya ilişkisi Anlatım, soru cevap, sunum
13 Franchise işletme ziyareti Anlatım, soru cevap, sunum
14 Genel tekrar Anlatım, soru cevap, sunum
15 Genel tekrar Anlatım, soru cevap, sunum
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi Detay Yayıncılık, Ankara.
2 3. Mısırlı, İ. (2016). Protokol Kurallar Uygulamalar Detay Yayıncılık, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap, bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 14 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 3 9
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90