Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-703 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-703 Adı: KANATLI ETİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Kanatlı et teknolojisi dersi, kümes hayvanları işlenmesini, teorik ve pratik yönden tüm yönleriyle, açık, özlü olarak sunmaktadır. Ders kümes hayvanları ürünlerinin güvenliğini ve ürün karakteristiklerini kapsamaktadır. Aynı zamanda, bu dersin amacı, kalitenin geliştirilmesine yönelik son teknikleri, özel ürünleri ve pişirme tekniklerini öğretmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-9 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilme
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
Performans Ödevi
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Kanatlı eti teknolojisinin tanıtımı. Kümes hayvanları etlerinin detaylı kompozisyonu, kesim tekniği, depolama ve soğutma teknikleri. Kalite parametreleri ve kaliteyi geliştirici teknikler. Kasın ete dönüşümü. Kürleme ve tütsüleme teknikleri, özel ürünler. Kıyılıp, şekil verilmiş kümes hayvanları ürünleri teknolojisi, bu ürünlerde kullanılan katkıların formülasyonu, özel pişirme yöntemleri ve pişmiş ürünler. Konserve tavuk ürünleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kanatlı etlerinin kesimi, soğutma ve dondurma teknikleri Kesimhane teknik gezi
2 Kümes hayvanları etlerinin detaylı kompozisyonu,, Kas dokunun çiğ ve pişmiş ette incelenmesi
3 Kanatlı etlerinin kalite karakteristikleri ve kaliteyi geliştirici faktörler pH ve renk arasındaki ilişkinin incelenmesi
4 Ölüm sonrası kanatlı etlerinde değişimler Kanatlı eti emülsiyonu hazırlanması
5 PSE Oluşum Mekanizması Kanatlı etinin su tutma kapasitesi tayini
6 Kıyılıp şekil verilmiş kanatlı etlerinden üretilen ürünler Yeniden yapılandırılmış ürünlerin üretimi
7 Kanatlı eti mikrobiyolojisi ve ürün güvenliği Fonksiyonel katkıların denenmesi
8 Ara Sınav
9 Kanatlı etinin marinatlanması Kanatlı etinin marinatlanması
10 Kanatlı etlerinden kürlenmiş ve tütsülenmiş ürün üretimi Tütsülenmiş, kürlenmiş ürünlerin üretimi
11 Kanatlı etlerinin özel pişirme yöntemleri ve pişmiş ürünler Ödev sunumu
12 Kanatlı etlerinden üretilebilecek yeni ürün geliştirme araştırma çalışması Proje sunumu
13 Kanatlı etlerinden üretien ürünlerde karşılaşılabilecek problemler Yeni ürün geliştirme projesi
14 Final Sınavı
15 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 1. Stadelvan, W.J.,1988. Egg and poultry meat processing, Weinheim, VCH,p.211.
2 2. Poultry Meat Processing, 2001. Edited by Sams, A.R., Department of Poultry Science, Texas A&M University, CRC Press, p. 334.
3 3. Poultry Meat Processing and Quality, 2004. Edited by Mead, G.C., CRC Woodhead Publishing Limited Cambridge, England, p. 338.
4 4. Handbook of Meat, Poultry and Seafood Quality, 2007, Nollet, L.M.L., Blackwell Publishing, p. 719.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180