|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Kanatlı et teknolojisi dersi, kümes hayvanları işlenmesini, teorik ve pratik yönden tüm yönleriyle, açık, özlü olarak sunmaktadır. Ders kümes hayvanları ürünlerinin güvenliğini ve ürün karakteristiklerini kapsamaktadır. Aynı zamanda, bu dersin amacı, kalitenin geliştirilmesine yönelik son teknikleri, özel ürünleri ve pişirme tekniklerini öğretmektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-9 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilme PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor Performans Ödevi Dönem Ödevi - Proje |
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Kanatlı eti teknolojisinin tanıtımı. Kümes hayvanları etlerinin detaylı kompozisyonu, kesim tekniği, depolama ve soğutma teknikleri. Kalite parametreleri ve kaliteyi geliştirici teknikler. Kasın ete dönüşümü. Kürleme ve tütsüleme teknikleri, özel ürünler. Kıyılıp, şekil verilmiş kümes hayvanları ürünleri teknolojisi, bu ürünlerde kullanılan katkıların formülasyonu, özel pişirme yöntemleri ve pişmiş ürünler. Konserve tavuk ürünleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Kanatlı etlerinin kesimi, soğutma ve dondurma teknikleri | Kesimhane teknik gezi |
2 | Kümes hayvanları etlerinin detaylı kompozisyonu,, | Kas dokunun çiğ ve pişmiş ette incelenmesi |
3 | Kanatlı etlerinin kalite karakteristikleri ve kaliteyi geliştirici faktörler | pH ve renk arasındaki ilişkinin incelenmesi |
4 | Ölüm sonrası kanatlı etlerinde değişimler | Kanatlı eti emülsiyonu hazırlanması |
5 | PSE Oluşum Mekanizması | Kanatlı etinin su tutma kapasitesi tayini |
6 | Kıyılıp şekil verilmiş kanatlı etlerinden üretilen ürünler | Yeniden yapılandırılmış ürünlerin üretimi |
7 | Kanatlı eti mikrobiyolojisi ve ürün güvenliği | Fonksiyonel katkıların denenmesi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Kanatlı etinin marinatlanması | Kanatlı etinin marinatlanması |
10 | Kanatlı etlerinden kürlenmiş ve tütsülenmiş ürün üretimi | Tütsülenmiş, kürlenmiş ürünlerin üretimi |
11 | Kanatlı etlerinin özel pişirme yöntemleri ve pişmiş ürünler | Ödev sunumu |
12 | Kanatlı etlerinden üretilebilecek yeni ürün geliştirme araştırma çalışması | Proje sunumu |
13 | Kanatlı etlerinden üretien ürünlerde karşılaşılabilecek problemler | Yeni ürün geliştirme projesi |
14 | Final Sınavı | |
15 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | 1. Stadelvan, W.J.,1988. Egg and poultry meat processing, Weinheim, VCH,p.211. | |
2 | 2. Poultry Meat Processing, 2001. Edited by Sams, A.R., Department of Poultry Science, Texas A&M University, CRC Press, p. 334. | |
3 | 3. Poultry Meat Processing and Quality, 2004. Edited by Mead, G.C., CRC Woodhead Publishing Limited Cambridge, England, p. 338. | |
4 | 4. Handbook of Meat, Poultry and Seafood Quality, 2007, Nollet, L.M.L., Blackwell Publishing, p. 719. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |