|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Tahılların yapısının öğrenilmesi Tahıllarda kalitenin öneminin kavranılması Buğday ve unda kaliteyi etkileyen faktörlerin anlaşılması Kalite belirleme yöntemlerinin öğrenilmesi Fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analiz yöntemlerinin incelenmesi Un ve fırın ürünleri sektöründe kalite yönetim sistemlerinin incelenmesi HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) uygulamaların öğrenilmesi Tahıl ve ürünlerde muhafazanın kaliteye etkisinin anlaşılması Modifiye atmosferde muhafazanın öğrenilmesi Tahıl ürünlerinde bayatlama önemini incelenmesi |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Tahılların yapısı ve bileşimleri öğrenilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Tahıllarda Kalite kriterleri bilinir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Tahıl ve ürünlerde muhafazanın kaliteye etkisinin anlaşılır |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Tahıl ve ürünlerinde muhafaza ve kalite kontrolünün esasları anlatılmaktadır | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
2 | Tahıllar ve bileşenleri | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
3 | Buğday ve unda kalitenin önemi, | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
4 | Kaliteyi etkileyen faktörler, | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
5 | Kalite Kriterleri, | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
6 | Fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analiz yöntemleri | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
7 | Analiz yöntemlerinden elde edilen sonuçların değerlendirilmesi. | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Tahıl ürünleri sektöründe kalite yönetim sistemleri | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
10 | HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) uygulamaları, | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
11 | Tahıl ve ürünlerinin muhafazanın kaliteye etkisi | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
12 | Modifiye atmosferde muhafaza, | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
13 | Tahılların muhafazasında önemli faktörler | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
14 | Tahıl ve ürünlerinde meydana gelen bozulmalar | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
15 | Tahıl muhafaza ve kalite kontrolünde son gelişmeler. | Anlatma, Tartışma, soru cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Mr. K. V. R. Raju,Quality Control for Processed Foods. Asian Productivity Organization | |
2 | Çeşitli kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu) | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 14 | 3 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 14 | 2 | 28 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 2 | 5 | 10 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 7 | 2 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 14 | 2 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 167 |