Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-705 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-705 Adı: TAHIL VE ÜRÜNLERİNDE MUHAFAZA VE KALİTE Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Tahılların yapısının öğrenilmesi Tahıllarda kalitenin öneminin kavranılması Buğday ve unda kaliteyi etkileyen faktörlerin anlaşılması Kalite belirleme yöntemlerinin öğrenilmesi Fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analiz yöntemlerinin incelenmesi Un ve fırın ürünleri sektöründe kalite yönetim sistemlerinin incelenmesi HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) uygulamaların öğrenilmesi Tahıl ve ürünlerde muhafazanın kaliteye etkisinin anlaşılması Modifiye atmosferde muhafazanın öğrenilmesi Tahıl ürünlerinde bayatlama önemini incelenmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Tahılların yapısı ve bileşimleri öğrenilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Tahıllarda Kalite kriterleri bilinir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Tahıl ve ürünlerde muhafazanın kaliteye etkisinin anlaşılır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Tahıl ve ürünlerinde muhafaza ve kalite kontrolünün esasları anlatılmaktadır
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler Anlatma, Tartışma, soru cevap
2 Tahıllar ve bileşenleri Anlatma, Tartışma, soru cevap
3 Buğday ve unda kalitenin önemi, Anlatma, Tartışma, soru cevap
4 Kaliteyi etkileyen faktörler, Anlatma, Tartışma, soru cevap
5 Kalite Kriterleri, Anlatma, Tartışma, soru cevap
6 Fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analiz yöntemleri Anlatma, Tartışma, soru cevap
7 Analiz yöntemlerinden elde edilen sonuçların değerlendirilmesi. Anlatma, Tartışma, soru cevap
8 Ara Sınav
9 Tahıl ürünleri sektöründe kalite yönetim sistemleri Anlatma, Tartışma, soru cevap
10 HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) uygulamaları, Anlatma, Tartışma, soru cevap
11 Tahıl ve ürünlerinin muhafazanın kaliteye etkisi Anlatma, Tartışma, soru cevap
12 Modifiye atmosferde muhafaza, Anlatma, Tartışma, soru cevap
13 Tahılların muhafazasında önemli faktörler Anlatma, Tartışma, soru cevap
14 Tahıl ve ürünlerinde meydana gelen bozulmalar Anlatma, Tartışma, soru cevap
15 Tahıl muhafaza ve kalite kontrolünde son gelişmeler. Anlatma, Tartışma, soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Mr. K. V. R. Raju,Quality Control for Processed Foods. Asian Productivity Organization
2 Çeşitli kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu)
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 14 3 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 14 3 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 14 2 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 5 10
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 7 2 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 14 2 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 167