Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-707 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-707 Adı: GIDALARDA ISIL OLMAYAN PROSESLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, gıda sanayiinde gıda ürünlerinin güvenli hale getirilmesinde kullanılan yöntemler yapılan bilimsel araştırmalara paralel olarak hızla gelişmektedir. Bu ders kapsamında gıda işlemede gelişmekte ısıl olmayan (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) teknolojiler ve gıda sanayi uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda endüstrisinde yeni ve gelişmekte olan teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmak. PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarını öğrenmek. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
Yazılı Sınav
Sözlü Sınav
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-3 Yeni ve gelişmekte olan proseslerin avantaj dezavantaj ve gereksinimlerinin anlamak. PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Kısa Sınav
Dönem Ödevi - Proje
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda sanayinde ısıl olmayan teknolojilerin temelleri, Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan prosesler için uygulama ve model çalışmalar, Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, ultrases vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar, Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler için temel hesaplama yöntemleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdalar neden bozulur? Gıdalar için mevcut dayandırma yöntemleri. Gıdaların dayanıklı hale getirmesinde seçilecek yöntemlerin belirlenme kriterleri. Gıdaların güvenli hale getirilmesinde ısıl olmayan teknolojilerin kullanılma nedenleri. Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
2 Gıdalar neden bozulur? Gıdalar için mevcut dayandırma yöntemleri. Gıdaların dayanıklı hale getirmesinde seçilecek yöntemlerin belirlenme kriterleri. Gıdaların güvenli hale getirilmesinde ısıl olmayan teknolojilerin kullanılma nedenleri. Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
3 Yüksek Hidrostatik Basınç temelleri. Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
4 Yüksek Hidrostatik Basınç üzerine araştırmalar ve gıda endüstrisindeki uygulamaları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
5 Ultrases uygulamaları ve üzerine araştırmalar, gıda endüstrisindeki uygulamaları. Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
6 Ultrases uygulamaları ve üzerine araştırmalar, gıda endüstrisindeki uygulamaları. Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
7 Uv ve vurgulu ışık temelleri. Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Uv ve vurgulu ışık araştırmalar ve gıda endüstrisindeki uygulamaları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
10 PEF (Vurgulu Elektrik Alan) ışık temelleri ve ve gıda endüstrisindeki uygulamaları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
11 Işınlama teknolojisinin Temelleri ve gıda endüstrisindeki uygulamaları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
12 Işınlama teknolojisinin Temelleri ve gıda endüstrisindeki uygulamaları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
13 Işınlama teknolojisinin Temelleri ve gıda endüstrisindeki uygulamaları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
14 Gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmayan ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
15 Gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmayan ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 14 4 20
9.Proje
Final Sınavı 14 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 14 28
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 4 7 28
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 4 14 56
0
0
Toplam İş Yükü 168