Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-709 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-709 Adı: ENZİM TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Enzim yapısı, immobilizasyonu, kinetiği ve endüstriyel uygulamalarını öğreterek farklı endüstriyel süreçlerde var olan problemlere çözümler üretebilmeleri amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Enzimleri ve enzim kinetiğinin temel prensiplerini öğreneceklerdir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Enzim üretimi ve büyük ölçekli kullanımına ait temel prensipleri öğreneceklerdir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Enzimlerin uygulama alanları hakkında bilgi edineceklerdir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Enzim teknolojisindeki son gelişmeler hakkında bilgi edineceklerdir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Enzimlere giriş, Protein yapısı, Protein biyosentezi ve proteinlerin özellikleri, Enzim aktivitesi, Enzim Kinetiğinin Temelleri, Enzim ekstraksiyonu ve izolasyonu, Enzimlerin saflaştırılması, İmmobilize enzimlerin hazırlanması, Enzimlerin büyük ölçek uygulamaları, İmmobilize enzimler ve uygulamaları, Biyosensörler ve tıbbi analizlerde enzimler, Enzim teknolojisindeki son gelişmeler.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Enzimlere Giriş Konu anlatımı, Soru-cevap
2 Protein Yapısı Konu anlatımı, Soru-cevap
3 Protein Biyosentezi ve Proteinlerin Özellikleri Konu anlatımı, Soru-cevap
4 Protein Biyosentezi ve Proteinlerin Özellikleri Konu anlatımı, Soru-cevap
5 Enzim Aktivitesi Konu anlatımı, Soru-cevap
6 Enzim Kinetiğinin Temelleri
7 Enzimlerin Hazırlanması ve Kullanımı Konu anlatımı, Soru-cevap
8 Ara Sınav
9 Çözünmüş Enzimlerin Büyük Ölçekli Kullanımı Konu anlatımı, Soru-cevap
10 İmmobilize Enzimlerin Kullanımı Konu anlatımı, Soru-cevap
11 Biyosensörler, Enzimlerin Analizlerde Kullanımı Konu anlatımı, Soru-cevap
12 Enzim Teknolojisindeki Son Gelişmeler Konu anlatımı, Soru-cevap
13 Öğrenci Sunumları Konu anlatımı, Tartışma
14 Öğrenci Sunumları Konu anlatımı, Tartışma
15 Öğrenci Sunumları Konu anlatımı, Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 T. Palmer, P.L. Bonner, 2007. Enzymes: Biochemistry, Biotechnology, Clinical Chemistry. Elsevier Science, 416p.
2 M.F. Chaplin and C. Bucke, 1990. Enzyme technology. Cambridge [England] ; New York : Cambridge University Press,
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
T. Palmer, P.L. Bonner, “Enzymes:Biochemistry, Biotechnology, Clinical Chemistry M.F. Chaplin, C. Bucke, “Enzyme Technology”

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180