Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-713 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-713 Adı: GIDALARDA RENK MADDELERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, yapay ve doğal gıda boyaları ve gıda boyaları ile ilgili kurallar ve düzenlemelere yönelik bilgi kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalarda rengin önemini bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Doğal ve sentetik renk maddelerini ayırt edebilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda boyalarının sağlık üzerine etkilerini bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıda katkı maddelerinin kullanımı ile ilgili mevzuatı bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
- Yapay ve doğal gıda boyaları arasındaki farklar · Gıda boyaları ile ilgili kurallar ve düzenlemeler · Karotenoidlerin, flavonoidlerin ve klorofilin sağlığı geliştiren özellikleri · Yapay renklendiriciler ve sağlık etkileri · Yapay renklendiriciler için potansiyel ikameler olarak doğal renklendirici örnekleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdalarda rengin önemi Anlatma yöntemi
2 Doğal gıda renklendiricileri - Antosiyaninler Anlatma yöntemi
3 - Kurkumin - Betalain - Karael - Karmin Anlatma yöntemi
4 - Karotenoidler - Klorofil Anlatma yöntemi
5 - Fikosiyanin - Hem - Leghemoglobin Anlatma yöntemi
6 - Mineraller (inorganik gıda renklendiricileri) Anlatma yöntemi
7 Doğal gıda boyaları ve sağlık üzerine etkileri Anlatma yöntemi
8 Ara Sınav
9 Sentetik gıda renklendiricileri, sınıflandırma Anlatma yöntemi
10 - Tartrazin - Kinolon sarısı - Azorubin Anlatma yöntemi
11 - Sunset yellow - Allura red - Eritrosin Anlatma yöntemi
12 - Brilliant blue - Brilliant Black - Fast green Anlatma yöntemi
13 - Nitrat ve nitritler Anlatma yöntemi
14 Yapay renklendirici kullanımı için güvenli seviyeler nasıl belirlenir? Anlatma yöntemi
15 Sentetik gıda boyaları ve sağlık üzerine etkileri Anlatma yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Muthusamy Ramesh, Arunachalam Muthuraman, 2018. Flavoring and Coloring Agents: Health Risks and Potential Problems.Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes, Chapter 1
2 Zeece, M. (2020). Food colorants. Introduction to the Chemistry of Food, Chapter 8.
3 Ida I. Muhamad, Yanti M.M. Jusoh, Norazlina M. Nawi, Azni A. Aziz, Alyani M. Padzil, Hong L. Lian, 2018. Advanced Natural Food Colorant Encapsulation Methods: Anthocyanin Plant Pigment. Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes, Chapter 15.
4 David Wiley, Christy Ng Yen Nee, 2020. Food ingredients. Food and Society, Chapter, 20.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 1 4 4
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 175