|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, yapay ve doğal gıda boyaları ve gıda boyaları ile ilgili kurallar ve düzenlemelere yönelik bilgi kazandırmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıdalarda rengin önemini bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Doğal ve sentetik renk maddelerini ayırt edebilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıda boyalarının sağlık üzerine etkilerini bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıda katkı maddelerinin kullanımı ile ilgili mevzuatı bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
- Yapay ve doğal gıda boyaları arasındaki farklar · Gıda boyaları ile ilgili kurallar ve düzenlemeler · Karotenoidlerin, flavonoidlerin ve klorofilin sağlığı geliştiren özellikleri · Yapay renklendiriciler ve sağlık etkileri · Yapay renklendiriciler için potansiyel ikameler olarak doğal renklendirici örnekleri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıdalarda rengin önemi | Anlatma yöntemi |
2 | Doğal gıda renklendiricileri - Antosiyaninler | Anlatma yöntemi |
3 | - Kurkumin - Betalain - Karael - Karmin | Anlatma yöntemi |
4 | - Karotenoidler - Klorofil | Anlatma yöntemi |
5 | - Fikosiyanin - Hem - Leghemoglobin | Anlatma yöntemi |
6 | - Mineraller (inorganik gıda renklendiricileri) | Anlatma yöntemi |
7 | Doğal gıda boyaları ve sağlık üzerine etkileri | Anlatma yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Sentetik gıda renklendiricileri, sınıflandırma | Anlatma yöntemi |
10 | - Tartrazin - Kinolon sarısı - Azorubin | Anlatma yöntemi |
11 | - Sunset yellow - Allura red - Eritrosin | Anlatma yöntemi |
12 | - Brilliant blue - Brilliant Black - Fast green | Anlatma yöntemi |
13 | - Nitrat ve nitritler | Anlatma yöntemi |
14 | Yapay renklendirici kullanımı için güvenli seviyeler nasıl belirlenir? | Anlatma yöntemi |
15 | Sentetik gıda boyaları ve sağlık üzerine etkileri | Anlatma yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Muthusamy Ramesh, Arunachalam Muthuraman, 2018. Flavoring and Coloring Agents: Health Risks and Potential Problems.Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes, Chapter 1 | |
2 | Zeece, M. (2020). Food colorants. Introduction to the Chemistry of Food, Chapter 8. | |
3 | Ida I. Muhamad, Yanti M.M. Jusoh, Norazlina M. Nawi, Azni A. Aziz, Alyani M. Padzil, Hong L. Lian, 2018. Advanced Natural Food Colorant Encapsulation Methods: Anthocyanin Plant Pigment. Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes, Chapter 15. | |
4 | David Wiley, Christy Ng Yen Nee, 2020. Food ingredients. Food and Society, Chapter, 20. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 1 | 4 | 4 |
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 175 |