Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-717 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-717 Adı: ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Besleyici amaçlarla süt ürünlerinin çekiciliğini artırmak amacıyla üretilen özel ürünlerin tasarımı ve üretimi konusunda bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Fonksiyonel gıda kavramını ve fonksiyonel gıdaları bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Özel süt ürünlerini ve üretim teknolojilerini bilir ve açıklar. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Takviyeli sütler, sağlık nedeni ile takviye edilen sütler, rakombine süt ürünleri, imitasyon ve ikame süt ürünleri, süt proteini ürünleri, bebek mamaları
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Fonksiyonel gıda yaklaşımı Anlatım yöntemi
2 Takviyeli (fortifiye) sütler (D ve A vitamini katkılı sütler, Kalsiyum katkılı sütler) Anlatım yöntemi
3 Takviyeli (fortifiye) sütler (Az yağlı sütler, zayıflamaya yardımcı sütler, aromalı sütler) Anlatım yöntemi
4 Sağlık Nedeni ile Takviye Edilen Sütler - Kalp rahatsızlığı bulunan bireylere yönelik sütler -Laktozsuz süt - Süt proteini alerjisi bulunan bireylere yönelik ürünler Anlatım yöntemi
5 Rekombine ve rekonstitüe süt ve süt ürünleri Anlatım yöntemi
6 Prebiyotikle zenginleştirilmiş süt Anlatım yöntemi
7 İmitasyon ve ikame süt ürünleri Anlatım yöntemi
8 Ara Sınav
9 İmitasyon ve ikame süt ürünleri Anlatım yöntemi
10 Süt proteini ürünleri Anlatım yöntemi
11 Bebek mamaları Anlatım yöntemi
12 Sütlü tatlılar Anlatım yöntemi
13 Bitkisel sütler Anlatım yöntemi
14 Bitkisel sütler (devamı) Anlatım yöntemi
15 Süt protein alerjisi ve laktoz intolerans. Anlatım yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Bahareh Nikooyeh and Tirang R. Neyestani, 2017. Using Fortified Milk as a Vehicle for Nutrients: From Infancy to Senescence. Dairy in Human Health and Disease Across the Lifespan.
2 Daniel Lo´pez de Romana , Manuel Olivares and Fernando Pizarro, 2018. Milk and Dairy Products. Food Fortification in a Globalized World.
3 Francisco J. Plou, Barbara Rodriguez-Colinas, Lucia Fernandez-Arrojo and Antonio O. Ballesteros, 2016. Low-Lactose, Prebiotic-Enriched Milk. Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics.
4 Paulo H.F. da Silva, Vanísia C.D. Oliveira, and Luana M. Perin, 2019. Cow’s Milk Protein Allergy and Lactose Intolerance. Raw Milk, Chapter 14.
5 Andrew Szilagyi, Catherine Walker and Mark G. Thomas, 2019. Lactose intolerance and other related food sensitivities. Lactose, Chapter 3.
6 H. Singh, 2009. Protein interactions and functionality of milk protein products. Dairy-Derived Ingredients Food and Nutraceutical Uses, Chapter 25.
7 Timothy P. Guinee, 2017. Pasteurized Processed and Imitation Cheese Products. Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, Chapter 46.
8 M. Kazemzadeh, Buhler Inc., Bloomington, 2001. Baby foods, Extrusion Cooking Technologies and Applications, Chapter 9.
9 Bababode Adesegun Kehinde, Anil Panghal, M.K. Garg, Poorva Sharma, and Navnidhi Chhikara, 2020. Vegetable milk as probiotic and prebiotic foods
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 3 6
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 1 4 4
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 1 2 2
0
0
Toplam İş Yükü 181