Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-721 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-721 Adı: GIDALARDA BİYOKİMYASAL DEĞİŞMELER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Ders, başlıca gıda bileşenlerinin biyokimyasının önemini vurgulamayı, gıdalarda işleme ve depolama sırasındaki biyokimyasal değişimleri detaylı olarak anlamayı amaçlar. Dersin sonunda öğrenciler başlıca gıda bileşenlerinin biyokimyasal özelliklerini anlayacak ve gıdaların elde edilmesi, işlenmesi ve depolanması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimleri irdeleyebilecek ve kalite üzerine etkileri konusunda fikir yürütebilecek bilgiye sahip olurlar.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Başlıca gıda bileşenlerinin biyokimyasal reaksiyonlarını kavrar. PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Biyokimyasal reaksiyonları ve diğer gıda bileşenleri ile etkileşimlerini anlar ve yorumlar, gıdanın duyusal ve besin değerine etkilerini ayırteder PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal oluşumları gıda kalitesi ve kompozisyonu yönlerinden yorumlar. PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda bileşenlerindeki biyokimyasal değişimler (karbonhidratlar, amino asitler ve proteinler, lipitler), gıdaların elde edilmesi ve işlenmesi sırasında enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları, gıda işleme ve depolama sırasında biyokimyasal değişmeler: meyve ve sebzelerde biyokimyasal değişmeler (solunum, etilen biyosentezi), kaslı gıdalarda biyokimyasal değişmeler (kasın ete dönüşümü, postmortem değişmeler, et rengi), süt bileşenlerinin kimyası ve biyokimyası, süt işleme sırasında biyokimyasal değişmeler, meyve, sebze ve tahıllarda biyokimyasal değişmeler, fermente gıdalarda (süt ürünleri, tahıl ürünleri, sucuk ve bira) biyokimyasal değişmeler, gıdalarda mikrobiyel güvenirlik.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş, gıdalardaki karbonhidratlarda biyokimyasal değişmeler, gıda sistemlerinde karbonhidratlardaki değişim, tohum çimlenmesinde karbonhidratlardaki değişim, kompleks karbonhidrat metabolizması Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
2 Gıdalardaki amino asitlerde ve proteinlerde biyokimyasal değişmeler, proteoliz, proteazlar Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
3 Gıdalardaki lipitlerde biyokimyasal değişmeler, gıda sistemlerinde lipitlerdeki değişmeler, tohum çimlenmesinde lipitlerdeki degradasyon Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
4 Gıdalarda esmerleşme reaksiyonları, enzimatik olmayan esmerleşme; maillard reaksiyonu, pigment oluşumu, karamelizasyon, lipitlerde esmerleşme, enzimatik esmerleşme Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
5 Meyve ve sebzelerde biyokimyasal değişmeler: solunum, olgunlaşma, etilen biyosentezi, renk değişimi, tekstür, flavor, depolama Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
6 Kaslı gıdalarda biyokimyasal değişmeler: çiğ kırmızı ve kanatlı etlerinin biyokimyası Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
7 Kırmızı ve kanatlı eti işlemede biyokimyasal değişmeler, kaslı gıdalarda renk kimyası ve biyokimyası Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
8 Ara Sınav
9 Su ürünlerinin işlenmesi sırasında biyokimyasal değişmeler, su ürünlerindeki enzimler, nükleotitlerin post mortem degradasyonu, taze balıkta proteoliz, su ürünleri depolamada lipit hidrolizi Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
10 Süt bileşenlerinin kimyası ve biyokimyası, işleme sırasında sütte biyokimyasal değişmeler: laktoz, süt lipitleri ve proteinleri, süt proteinlerinin biyosentezi Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
11 Tahıl ürünlerinde biyokimyasal değişmeler, tahıl ve baklagillerde çimlenme, enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
12 Fermente gıdalar: süt ürünlerinde biyokimyasal değişmeler (peynir ve yogurt) Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
13 Fermente gıdalar: fırıncılık ve tahıl ürünlerinde biyokimyasal değişmeler Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
14 Fermente et ürünlerinde biyokimyasal değişmeler, bira fermantasyonu ve biyokimyası Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
15 Gıdalarda mikrobiyel güvenirlik Anlatım; Soru Yanıt; Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Belitz, H.-D., Grosch, W., and Schieberle, P. 2009. Food Chemistry, 4th ed. Edition 4, Publisher Springer Berlin Heidelberg.
2 Fennema, O.R., 1996. Food Chemistry. Third Edition, Marcel Dekker, Inc., Madison Avenue, New York. P.1069.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 14 3 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 14 3 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 14 2 28
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 5 10
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 7 2 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 14 2 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 167