Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-723 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-723 Adı: YENİ GELİŞEN GIDA TEKNOLOJİLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarının öğrenilmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarının öğrenilmesi PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Yeni işleme yöntemleri için mühendislik tasarım prensiplerinin dikkate alınması hususunda bilgi sahibi olunması PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda işlemede yeni teknikler arasında yer alan ohmik, mikrodalga, kızılötesi, radyo frekans, vurgulu elektriksel alan, yüksek hidrostatik basınç, morötesi ve günışığı uygulamaları, ultrases ve vakumda işleme uygulamaları
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Isıl gıda işleme teknolojileri Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
2 Isıl gıda işleme teknolojileri Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
3 Isıl olmayan güncel gıda işleme teknolojileri Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
4 Isıl olmayan güncel gıda işleme teknolojileri Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
5 Isıl olmayan güncel gıda işleme teknolojileri Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
6 Mikrobiyal ürünler vitaminler amino asitler tatlandırıcılar polisakkaritler bakteriosinler Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
7 Mikrobiyal ürünler vitaminler amino asitler tatlandırıcılar polisakkaritler bakteriosinler Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
8 Ara Sınav
9 Enzimler (YG, SCMB) temeller uygulamalar kaynaklar (GM ve GM olmayan) hareketsizleştirme aktiviteyi etkileyen faktörler Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
10 Enzimler (YG, SCMB) temeller uygulamalar kaynaklar (GM ve GM olmayan) hareketsizleştirme aktiviteyi etkileyen faktörler Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
11 Yeni termal olmayan koruma teknolojileri (NB) - baktofugasyon ve mikrofiltrasyon - kimyasal / biyokimyasal yöntemler Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
12 Yeni termal olmayan koruma teknolojileri (NB) - baktofugasyon ve mikrofiltrasyon - kimyasal / biyokimyasal yöntemler Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
13 Yeni termal olmayan koruma teknolojileri (NB) - baktofugasyon ve mikrofiltrasyon - kimyasal / biyokimyasal yöntemler Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
14 gıda işleme ve atık işleme uygulamaları / katma değer Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
15 gıda işleme ve atık işleme uygulamaları / katma değer Anlatma Yöntemi Kaynak Tarama
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 14 4 20
9.Proje
Final Sınavı 14 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 14 28
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 4 7 28
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 4 14 56
0
0
Toplam İş Yükü 168