Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-729 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-729 Adı: GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE MODELLEME VE OPTİMİZASYON Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda endüstrisinde herhangi bir ürünün işlenmesinde proses değişkenlerinin etkilerinin matematiksel olarak belirlenmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Öğrenci farklı software kullanarak deneme dizaynı oluşturmasını bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-2 Öğrenci matematiksel modellemelerin oluşturulmasını bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda sanayiinde herhangi bir gıda ürününün işlenmesinde kullanılan proses değişkenlerinin etkilerinin matematiksel olarak tanımlanması; Diğer parametrelerin etkilerinin zaman ve sıcaklığın fonksiyonu olarak etkilerinin incelenmesi; Elde edilen verilerin bilgisayar destekli paket programlar kullanarak doğrusal olmayan regresyon eşitlikleri kullanılarak modellenmesi; Elde edilen denklemlerin sayısal analiz yöntemleri kullanılarak analizi; İkiden fazla faktörlü denemelerin tasarımı ve optimizasyonu amaçlanmaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Bağımlı ve bağımsız değişkenlerin tanımlanması ve gıda endüstrisindeki uygulamaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Gıda sanayiinde herhangi bir gıda ürününün işlenmesinde kullanılan proses değişkenlerinin etkilerinin matematiksel olarak tanımlanması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Bağımlı değişkenlerin zaman ve sıcaklığın fonksiyonu olarak ifade edilmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Modelleme amaçlı kullanılabilecek programların tanıtılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Modelleme amaçllı kullanılan programların temel özellikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Deney tasarımında dikkat edilecek özellikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Elde edilen verilerin bilgisayar destekli paket programlar kullanarak doğrusal olmayan regresyon eşitlikleri kullanılarak modellenmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Elde edilen denklemlerin sayısal analiz yöntemleri kullanılarak analizi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Elde edilen denklemlerin sayısal analiz yöntemleri kullanılarak analizi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 İkiden fazla faktörlü denemelerin tasarımı ve optimizasyonu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Uygulama ödevi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Uygulama ödevi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Uygulama ödevi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Uygulama ödevi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 İstatistik: Yöntemler ve Uygulamalar. Hüsnü Arıcı. Meteksan, Ankara. 1997.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193