Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-731 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-731 Adı: GIDA ANALİZLERİNDE MOLEKÜLER TEKNİKLER I Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda maddelerinin analizinde kullanılan proteinlerle ilgili moleküler tekniklerin dayandığı biyokimyasal prensiplerin kavratılması ve öğrencilerin moleküler biyoloji konusundaki bilgilerinin araştırma yapacak seviyede artırılması.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalardan ve diğer biyolojik materyallerden proteinlerin izolasyon ve saflaştırma yöntemlerinin öğreinmesi PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Proteinlerin fonksiyonel analizlerinde kullanılan yöntemlerin öğrenilmesi PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda analizlerinde kullanılan proteinlere dayalı yöntemlerin öğrenilmesi PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Proteinleri temel alan moleküler tekniklerin biyokimyasal ilkelerini ve bu yöntemlerin gıda analizinde uygulanmasını kapsar.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Proteinlerin yapısı ve fonksiyonları ders anlatımı, soru cevap
2 Proteinlerin izolasyonu ders anlatımı, soru cevap
3 Proteinlerin saflaştırma yöntemleri ders anlatımı, soru cevap
4 SDS-PAGE yöntemi ders anlatımı, soru cevap
5 Jel Elektroforez ders anlatımı, soru cevap
6 Kütle Spektrometresi ders anlatımı, soru cevap
7 Antikora Dayalı Tanı Sistemleri ders anlatımı, soru cevap
8 Ara Sınav
9 ELISA Metodu ders anlatımı, soru cevap
10 Proteinlerin analizinde kromotagrafik metotlar ders anlatımı, soru cevap
11 Hibridoma Teknolojisi ders anlatımı, soru cevap
12 Proteinlerin Fonksiyonel Analizi için Bioinformatik Yöntemler ders anlatımı, soru cevap
13 Proteomiks ve Biomarker ders anlatımı, soru cevap
14 Proteomiks ve Biomarker ders anlatımı, soru cevap
15 Protein Arrayler ders anlatımı, soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 The Protein Protocols Handbook. Ed. John M. W. 2002 Humana Press Inc.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 14 3 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 14 3 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 14 3 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 5 10
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 7 2 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 14 2 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 181