|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Çiftlikten sofraya et ve ürünleri üretim zincirinde ortaya çıkabilecek olası hatalar ve kusurlar hakkında bilgi sahibi olunmasının sağlanmasıdır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Etlerde kesim öncesi, kesim esnasında ve kesim sonrası faktörlere bağlı kusurları tanımlar |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Taze etlerde ve işlenmiş et ürünlerinde ortaya çıkabilecek sağlık riskleri hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Taze etlerde ve işlenmiş et ürünlerinde görülebilecek yapısal kusurları tanımlar |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Taze etlerde ve işlenmiş et ürünlerinde ortaya çıkabilecek renk kusurlarını tanımlar |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Introduction to meat technology, Defects in fresh meats due to factors before, during and after slaughter, Color defects that may occur in fresh meats and processed meat products, Structural defects that may be seen in fresh meats and processed meat products, Possible errors in fresh meats and processed meat products due to packaging, Health risks that may occur in fresh meats and processed meat products. Microbiological and parasitic defects in fresh meats and processed meat products. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Giriş, taze et ve et ürünleri kalite özelliklerinin tanımlanması, taze et ve et ürünleri hakkındaki yasal düzenlemeler | Anlatım, Tartışma |
2 | Taze etlerde kesim öncesi faktörlere bağlı kusurlar | Anlatım, Tartışma |
3 | Taze etlerde kesim esnasında ve kesim sonrası faktörlere bağlı kusurlar | Anlatım, Tartışma |
4 | Taze etlerdeki renk kusurları | Anlatım, Tartışma |
5 | İşlenmiş et ürünlerindeki renk kusurları | Anlatım, Tartışma |
6 | Taze etlerdeki yapısal kusurlar | Anlatım, Tartışma |
7 | İşlenmiş et ürünlerindeki yapısal kusurlar | Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Taze etlerde ambalajdan kaynaklanan kusurlar | Anlatım, Tartışma |
10 | İşlenmiş et ürünlerinde ambalajdan kaynaklanan kusurlar | Anlatım, Tartışma |
11 | Taze etlerdeki sağlık riskleri | Anlatım, Tartışma |
12 | İşlenmiş et ürünlerinki sağlık riskleri | Anlatım, Tartışma |
13 | Taze etlerde görülen mikroorganizma kaynaklı kusurlar | Anlatım, Tartışma |
14 | İşlenmiş et ürünlerindeki mikrobiyolojik kusurlar | Anlatım, Tartışma |
15 | Parazit kaynaklı kusurlar | Anlatım, Tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Girard, J.P. 1992. Technology of MEat and Meat Products. Ellis Horwood Limited. Pearson, A.M., Gillet, T.A. 1996 Processed Meats. 3rd Ed. Chapman and Hall. | |
2 | Lawrie, R.A. 2006. Meat Science. 7th Ed. CRC Press. Gerhard, F. 2006. Meat Products Handbook: Pratical Science and Technology. 1st Ed. Cambridge: Woodhead Publishing. | |
3 | Göğüş, AK. 1986. Et Teknolojisi. A.Ü.Z.F. Yayınları. Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö. 1997. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Ü. Yayınları. | |
4 | Öztan, A. 2005. Et Bilimi ve Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları. | |
5 | Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö. 1997. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Ü. Yayınları. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |