Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-747 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-747 Adı: YENİ GIDA ÜRÜNLERİ GELİŞTİRME Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Yeni bir gıda ürününün geliştirilmesi aşamasındaki tüm aşamaların değerlendirilerek pazar araştırmasından başlayarak ürünün tüketiciye ulaşana kadar gerçekleştirilmesi gereken aşamalar konusundaki bilgilerini geliştirilmesi.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Tasarım problemlerini belirleyebilme ve çözümleyebilme PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Ürünün tüm üretim süreçlerini yorumlayabilme PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Disiplinler arası ortak çalışabilme PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Uygulama Sınavı
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Yeni gıda ürünlerinin geliştirilmesinde izlenen stratejiler; fikir aşaması ve oluşumu; konseptin geliştirilmesi; konsept çalışma sonuçlarının değerlendirilmesi ve dökümantasyonu, ürün prototipinin oluşturulması ve tasarlanması; ürün özelliklerinin ve formulasyonunun belirlenmesi, üretimden rafa kadar gerekli analizler; ürünün değerlendirilmesi; yasal mevzuat ve ürün spesifikasyonları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 İnovasyon Yönetimine Giriş Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
2 İnovasyon ve Operasyon Yönetimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
3 İnovasyon ve Operasyon Yönetimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
4 Araştırma ve Geliştirmenin Yönetimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
5 Araştırma ve Geliştirmenin Yönetimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
6 Ar-Ge Projelerinin Yönetimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
7 Ar-Ge Projelerinin Yönetimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Yeni Gıda Ürünleri Geliştirme Stratejileri Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
10 Yeni Gıda Ürünleri Geliştirme Stratejileri Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
11 Yeni Gıda Ürünleri Geliştirme Stratejileri Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
12 Fonksiyonel Gıda Ürünleri Eğilimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
13 Fonksiyonel Gıda Ürünleri Eğilimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
14 Fonksiyonel Gıda Ürünleri Eğilimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
15 Gıda Ürünleri ve Marka Stratejisi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 14 4 20
9.Proje
Final Sınavı 14 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 14 28
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 4 7 28
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 4 14 56
0
0
Toplam İş Yükü 168