Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-749 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-749 Adı: BİYOAKTİF GIDA BİLEŞENLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda işleme sırasında gıdanın biyoaktif bileşiklerinde meydana gelebilecek olumlu ve olumsuz değişikliklerin anlatımı amaçlanmaktadır

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Yeni ürünler konusunda farkındalığı artırmak PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdanın makro ve mikro besin öğeleri üzerine çeşitli gıda işleme yöntemlerinin etkileri, ısıl olmayan gıda işleme yöntemlerinin etkileri, biyoaktif gıda bileşenleri üzerine etkiler
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş Gıda işleme ve lipitler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Gıda işleme ve karbonhidratlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Gıda işleme ve proteinler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Gıda işleme ve proteinler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Gıda işleme ve mikro besin öğeleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Yeni teknolojiler ve biyoaktif bileşikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Yeni teknolojiler ve biyoaktif bileşikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Proje fikri oluşturma Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Proje hazırlığı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Proje sunum hazırlığı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Projelerin sunumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Projelerin sunumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Gıda işlemenin gıdanın mikroyapısı üzerine etkisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Dersin genel değerlendirmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Neilson, A.; Ferruzzi, M.; Coulston, A.; Boushey, C., Bioavailability and metabolism of bioactive compounds from foods. Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease 2012, 407-423.
2 Patil, B. S.; Jayaprakasha, G.; Chidambara Murthy, K.; Vikram, A., Bioactive compounds: historical perspectives, opportunities, and challenges. Journal of agricultural and food chemistry 2009, 57, 8142-8160.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193