|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HALİL İBRAHİM OĞUZ (hioguz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
HALİL İBRAHİM OĞUZ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Günümüzde önemli sebze üretim bölgelerinde oldukça yüksek üretim ve ihracat potansiyeline sahip olan sanayi sektörünün talep ettiği sebze türlerini ve çeşitlerini bilen, üretim sistemlerini bilen, talep edilen ürün kaliteleri konularında deneyime sahip bireyler yetiştirmek, |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Ülkemiz sanayi sebze sektörünü tanıyan |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Sanayi sektörünün isteklerini bilen, |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Sanayide değerlendirilen sebze tür ve çeşitlerini bilen |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Sanayi sebzelerinin üretiminde deneyim sahibi olabilen Ziraat Mühendisleri, |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Ülkemiz sanayi sebzeciliğinin durumu, sanayi amaçlı kullanılan sebze tür ve çeşitlerinin tanımı, sanayi sektörünün istekleri, değerlendirilme şekillerine göre sebze kalite özellikleri, sanayiye uygun sebze yetiştiriciliği, verim ve kalite özelliklerinin iyileştirilmesi, | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Sebzeciliğin günümüzdeki durumu | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
2 | Sebzelerin değerlendirilme şekilleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
3 | Sanayi sektöründe değerlendirilen sebze tür ve çeşitleri ile özellikleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
4 | Sanayi sektöründe değerlendirilen sebze tür ve çeşitleri ile özellikleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
5 | Sanayi sektöründe değerlendirilen sebze tür ve çeşitleri ile özellikleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
6 | Sanayi sektörünün istekleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
7 | Sanayi sektörünün istekleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Sanayiye yönelik sebze yetiştiriciliği ve dikkat edilecek hususlar | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
10 | Sanayiye yönelik sebze yetiştiriciliği ve dikkat edilecek hususlar | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
11 | Sanayi sebzeciliğine örnek bazı sebze türlerinde yetiştiricilik | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
12 | Sanayi sebzeciliğine örnek bazı sebze türlerinde yetiştiricilik | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
13 | Sanayi sebzeciliğine örnek bazı sebze türlerinde yetiştiricilik | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
14 | Sanayi sebzeciliğine örnek bazı sebze türlerinde yetiştiricilik | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
15 | Genel değerlendirme | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | 2. Decoteau, D. R. 2000. Vegetable Crops, The Pennsylvania State University, | |
2 | 3. Frenkel, C. and J.J. Jen, 1989. Tomatoes. In Qua | |
3 | 1. Bayraktar, K. 1981. Sebze Yetiştirme. Cilt II. (Kültür Sebzeleri) E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 169, Bornova- İzmir. | |
4 | 4.Fordham, R. and Biggs, A.G. 1985. Principles of Vegetable Crop Production. Collins Professional and Technical Books, William Collins Sons and Co. Ltd. London | |
5 | 5. Prohens, J. and F. Neuz, 2008. Vegetables II, Fabaceae, Liliaceae, Solanaceae and Umbelliferae, (Tomato; Diez, M. J. and F. Neuz), s: 249-323, Springer Science+Business Media, LLC. ISBN:978-0-387-74108-6. | |
6 | 6.Şalk, A., L. Arın, M. Deveci ve S. Polat, 2008. Özel Sebzecilik, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ISBN 978-9944-0786-0-3, s: 488. Onur Grafik Matbaa ve Reklam Hizmetleri, İstanbul. | |
7 | 7. Varış, S., Ö. Uçurum ve K. Akman, 2014. Domateste Lezzeti Etkileyen Faktörler, Hasad Bitkisel Üretim Dergisi, Mart 2013, Yıl: 28 Sayı: 334, s:50-59. | |
8 | 8 Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman, “Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme)” E. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, E.Ü Basımevi, s: 440, Bornova, 2000. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 2 | 6 | 12 |
Sözlü Sınav | 3 | 13 | 39 |
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 179 |