Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-757 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-757 Adı: SANAYİ SEBZECİLİĞİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HALİL İBRAHİM OĞUZ (hioguz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
HALİL İBRAHİM OĞUZ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Günümüzde önemli sebze üretim bölgelerinde oldukça yüksek üretim ve ihracat potansiyeline sahip olan sanayi sektörünün talep ettiği sebze türlerini ve çeşitlerini bilen, üretim sistemlerini bilen, talep edilen ürün kaliteleri konularında deneyime sahip bireyler yetiştirmek,

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Ülkemiz sanayi sebze sektörünü tanıyan PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Sanayi sektörünün isteklerini bilen, PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Sanayide değerlendirilen sebze tür ve çeşitlerini bilen PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Sanayi sebzelerinin üretiminde deneyim sahibi olabilen Ziraat Mühendisleri, PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ülkemiz sanayi sebzeciliğinin durumu, sanayi amaçlı kullanılan sebze tür ve çeşitlerinin tanımı, sanayi sektörünün istekleri, değerlendirilme şekillerine göre sebze kalite özellikleri, sanayiye uygun sebze yetiştiriciliği, verim ve kalite özelliklerinin iyileştirilmesi,
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Sebzeciliğin günümüzdeki durumu Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
2 Sebzelerin değerlendirilme şekilleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
3 Sanayi sektöründe değerlendirilen sebze tür ve çeşitleri ile özellikleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
4 Sanayi sektöründe değerlendirilen sebze tür ve çeşitleri ile özellikleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
5 Sanayi sektöründe değerlendirilen sebze tür ve çeşitleri ile özellikleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
6 Sanayi sektörünün istekleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
7 Sanayi sektörünün istekleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Sanayiye yönelik sebze yetiştiriciliği ve dikkat edilecek hususlar Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
10 Sanayiye yönelik sebze yetiştiriciliği ve dikkat edilecek hususlar Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
11 Sanayi sebzeciliğine örnek bazı sebze türlerinde yetiştiricilik Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
12 Sanayi sebzeciliğine örnek bazı sebze türlerinde yetiştiricilik Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
13 Sanayi sebzeciliğine örnek bazı sebze türlerinde yetiştiricilik Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
14 Sanayi sebzeciliğine örnek bazı sebze türlerinde yetiştiricilik Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
15 Genel değerlendirme Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 2. Decoteau, D. R. 2000. Vegetable Crops, The Pennsylvania State University,
2 3. Frenkel, C. and J.J. Jen, 1989. Tomatoes. In Qua
3 1. Bayraktar, K. 1981. Sebze Yetiştirme. Cilt II. (Kültür Sebzeleri) E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 169, Bornova- İzmir.
4 4.Fordham, R. and Biggs, A.G. 1985. Principles of Vegetable Crop Production. Collins Professional and Technical Books, William Collins Sons and Co. Ltd. London
5 5. Prohens, J. and F. Neuz, 2008. Vegetables II, Fabaceae, Liliaceae, Solanaceae and Umbelliferae, (Tomato; Diez, M. J. and F. Neuz), s: 249-323, Springer Science+Business Media, LLC. ISBN:978-0-387-74108-6.
6 6.Şalk, A., L. Arın, M. Deveci ve S. Polat, 2008. Özel Sebzecilik, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ISBN 978-9944-0786-0-3, s: 488. Onur Grafik Matbaa ve Reklam Hizmetleri, İstanbul.
7 7. Varış, S., Ö. Uçurum ve K. Akman, 2014. Domateste Lezzeti Etkileyen Faktörler, Hasad Bitkisel Üretim Dergisi, Mart 2013, Yıl: 28 Sayı: 334, s:50-59.
8 8 Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman, “Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme)” E. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, E.Ü Basımevi, s: 440, Bornova, 2000.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 6 12
Sözlü Sınav 3 13 39
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 179