Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-759 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-759 Adı: BAHÇE BİTKİLERİNDE HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HALİL İBRAHİM OĞUZ (hioguz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
HALİL İBRAHİM OĞUZ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bahçe ürünlerinde hasat sonrası meydana gelen değişimlerin fizyolojik olarak incelenmesi

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Hasat öncesi ve sonrasında meydana gelen morfolojik ve fizyolojik olayları yorumlayabilme PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Bahçe ürünlerinde hasat zamanını ve uygun hasat yöntemini saptayabilme PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Değişik hasat öncesi ve sonrası faktörlerin etkisini bilerek kalite kayıplarını ve fiziksel kayıpları azaltabilme PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Bahçe ürünlerinin temel kalite özelliklerini belirleyebilme PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
1. Meyve ve sebzelerin kimyasal yapıları ile hasat sonrası incelenmesi gerekli parametreler Bahçe ürünlerinde fiziksel analizlerin yapılması 2.Süs bitkilerinde hasat sonrası incelenmesi gerekli parametreler Bahçe ürünlerinde kimyasal analizlerin yapılması 3.Yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerde hasat sonrası değişimler Bahçe ürünlerinde biyokimyasal analizlerin yapılması 4.Süs bitkilerinde hasat sonrası değişimler Soğuk hava depolarında sıcaklık tespiti 5.Sert kabuklu meyvelerde hasat sonrası değişimler Soğuk hava depolarında bağıl nem tespiti 6.Üzüm ve üzümsü meyvelerde hasat sonrası değişimler Soğuk hava depolarında hava hareketinin ölçülmesi 7.Turunçgiller ve diğer subtropik meyvelerde hasat sonrası değişimler Depoda ürün takibi ve kullanılan bilgi fişleri 8.Sebzelerde hasat sonrası meydana gelen değişimler Muhafaza süresince meyvelerde görülen önemli hastalıklar 9.Tohum ve fidanlarda meydana gelen değişimler Muhafaza süresince sebzelerde görülen önemli hastalıklar 10.Yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerin muhafazaları Bahçe ürünlerinde hasat sonrası görülen önemli fizyolojik bozulmalar 11.Sebzelerin muhafazaları Bahçe ürünlerinde hasat öncesi ve sonrası kayıpların azaltılması uygulamaları 12.Üzüm ve üzümsü meyveler ile sert kabuklu meyvelerin muhafazaları Paketleme evlerin kayıpların azaltılması uygulamaları 13.Süs bitkilerinin muhafazaları Depolama ve taşımada kayıpların azaltılması 14.Turunçgil ve diğer subtropik meyvelerin muhafazaları Genel değerlendirme
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin Tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kuralları Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
2 Bahçe Ürünlerinin Genel Özellikleri Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
3 Bahçe ürünlerinde yapı ve organların büyüme ve gelişmesi Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
4 Meyvenin biyokimyasal yapısı ve meyve gelişmesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişmeler Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
5 Meyvenin biyokimyasal yapısı ve meyve gelişmesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişmeler Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
6 Meyvenin biyokimyasal yapısı ve meyve gelişmesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişmeler Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
7 Meyvenin biyokimyasal yapısı ve meyve gelişmesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişmeler Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Solunum, solunum oranı, solunum hızı ve solunum hızını etkileyen faktörler Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
10 Hasat, hasat olumu, yeme olumu, erken ve geç hasatın sakıncaları Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
11 Hasat zamanının saptanması, örnek alma, hasat ölçütlerinde temel değerlerin belirlenmesi. Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
12 Hasat şekilleri ve yöntemleri Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
13 Bahçe ürünlerinde hasattan sonra görülen kayıplar ve azaltma/önleme yolları Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
14 Ödev projelerinin sunulması (teorik) Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
15 Ödev projelerinin sunulması Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Postharvest Diseases and Disorders of Fruits and Vegetables, A.L.Snowdown,1990. Postharvest Physiology of Vegetables, J. Weichmann New York, 1987. Commercial Cooling of Fruits, Vegetables and Flowers, J. F. Thompson et al. University of California, Oakla
2 Prof. Dr. İsmail Karaçalı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Yayın No 494 Bahçe ürünlerinin Muhafaza ve pazarlanması. Prof .Dr.Fatik Şen Bahçe Bitkileri Hasat sonu fizyolojisi ders notlarıı
3 Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA.
4 Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders notları. Mühendislik- Mimarlık Fakültelisi, Gıda Mühendisliği Laboratuvarları

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180