|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HALİL İBRAHİM OĞUZ (hioguz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
HALİL İBRAHİM OĞUZ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bahçe ürünlerinde hasat sonrası meydana gelen değişimlerin fizyolojik olarak incelenmesi |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Hasat öncesi ve sonrasında meydana gelen morfolojik ve fizyolojik olayları yorumlayabilme |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Bahçe ürünlerinde hasat zamanını ve uygun hasat yöntemini saptayabilme |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Değişik hasat öncesi ve sonrası faktörlerin etkisini bilerek kalite kayıplarını ve fiziksel kayıpları azaltabilme |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Bahçe ürünlerinin temel kalite özelliklerini belirleyebilme |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
1. Meyve ve sebzelerin kimyasal yapıları ile hasat sonrası incelenmesi gerekli parametreler Bahçe ürünlerinde fiziksel analizlerin yapılması 2.Süs bitkilerinde hasat sonrası incelenmesi gerekli parametreler Bahçe ürünlerinde kimyasal analizlerin yapılması 3.Yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerde hasat sonrası değişimler Bahçe ürünlerinde biyokimyasal analizlerin yapılması 4.Süs bitkilerinde hasat sonrası değişimler Soğuk hava depolarında sıcaklık tespiti 5.Sert kabuklu meyvelerde hasat sonrası değişimler Soğuk hava depolarında bağıl nem tespiti 6.Üzüm ve üzümsü meyvelerde hasat sonrası değişimler Soğuk hava depolarında hava hareketinin ölçülmesi 7.Turunçgiller ve diğer subtropik meyvelerde hasat sonrası değişimler Depoda ürün takibi ve kullanılan bilgi fişleri 8.Sebzelerde hasat sonrası meydana gelen değişimler Muhafaza süresince meyvelerde görülen önemli hastalıklar 9.Tohum ve fidanlarda meydana gelen değişimler Muhafaza süresince sebzelerde görülen önemli hastalıklar 10.Yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerin muhafazaları Bahçe ürünlerinde hasat sonrası görülen önemli fizyolojik bozulmalar 11.Sebzelerin muhafazaları Bahçe ürünlerinde hasat öncesi ve sonrası kayıpların azaltılması uygulamaları 12.Üzüm ve üzümsü meyveler ile sert kabuklu meyvelerin muhafazaları Paketleme evlerin kayıpların azaltılması uygulamaları 13.Süs bitkilerinin muhafazaları Depolama ve taşımada kayıpların azaltılması 14.Turunçgil ve diğer subtropik meyvelerin muhafazaları Genel değerlendirme | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Dersin Tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kuralları | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
2 | Bahçe Ürünlerinin Genel Özellikleri | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
3 | Bahçe ürünlerinde yapı ve organların büyüme ve gelişmesi | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
4 | Meyvenin biyokimyasal yapısı ve meyve gelişmesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişmeler | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
5 | Meyvenin biyokimyasal yapısı ve meyve gelişmesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişmeler | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
6 | Meyvenin biyokimyasal yapısı ve meyve gelişmesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişmeler | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
7 | Meyvenin biyokimyasal yapısı ve meyve gelişmesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişmeler | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Solunum, solunum oranı, solunum hızı ve solunum hızını etkileyen faktörler | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
10 | Hasat, hasat olumu, yeme olumu, erken ve geç hasatın sakıncaları | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
11 | Hasat zamanının saptanması, örnek alma, hasat ölçütlerinde temel değerlerin belirlenmesi. | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
12 | Hasat şekilleri ve yöntemleri | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
13 | Bahçe ürünlerinde hasattan sonra görülen kayıplar ve azaltma/önleme yolları | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
14 | Ödev projelerinin sunulması (teorik) | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
15 | Ödev projelerinin sunulması | Yüzyüze eğitim/Uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Postharvest Diseases and Disorders of Fruits and Vegetables, A.L.Snowdown,1990. Postharvest Physiology of Vegetables, J. Weichmann New York, 1987. Commercial Cooling of Fruits, Vegetables and Flowers, J. F. Thompson et al. University of California, Oakla | |
2 | Prof. Dr. İsmail Karaçalı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Yayın No 494 Bahçe ürünlerinin Muhafaza ve pazarlanması. Prof .Dr.Fatik Şen Bahçe Bitkileri Hasat sonu fizyolojisi ders notlarıı | |
3 | Kader, A. A., 1995. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. | |
4 | Wills R., Graham D., McGlasson B., Joyce D., 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit, Vegetables and Ornamentals, CABI Publishing. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders notları. Mühendislik- Mimarlık Fakültelisi, Gıda Mühendisliği Laboratuvarları |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |