|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, gıda mikrobiyolojisindeki son gelişmeler ve yenilikçi yaklaşımlar konularında bilgi ve beceri kazandırmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda mikrobiyolojisinin önemini ve gerekliliğini kavrayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Gıdaların bozulma sebeplerini açıklayabilir. |
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların kontrol edilmesinde kullanılan yöntemleri açıklayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Mikroorganizmaların tayini konularında yeterli bilgiye sahip olur. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Gıda güvenliği/güvenilirliği konularında yetkin olur. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 | Yararlı mikroorganizmaların gıdalarda kullanılmasını bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Mikroorganizmaların morfolojik, metabolik, biyokimyasal ve genetik özellikleri, mikroorganizmaların gıdalar ile etkileşimleri, gıdaların bozulması, etkili faktörler, bozulmada rol oynayan mikroorganizmalar, mikroorganizmalardan yararlanma ve endüstride kullanımı, fermente gıdalar ve özellikleri, mikroorganizmaların kontrolü, gıda işleme teknolojileri, yeni teknolojiler ve kombine yöntemler, gıda güvenliğinin sağlanması ile ilgili resmi kurumlar ve HACCP sistemi | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda mikrobiyolojisinin tarihçesi ve gelişimi | Anlatım ve uygulama yöntemi |
2 | Gıdalardaki baskın mikroorganizmaların özellikleri | Anlatım ve uygulama yöntemi |
3 | - Mikrobiyal gelişmenin özellikleri - Gıdalarda mikroorganizma gelişmesine etki eden faktörler | Anlatım ve uygulama yöntemi |
4 | - Mikroorganizmalarda tutunma ve biyofilm oluşumu - Gıda ortamında mikrobiyal stres yanıtı | Anlatım ve uygulama yöntemi |
5 | - Fermente gıdalarda kullanılan mikroorganizmalar - Starter kültür ve bakteriyofajlar | Anlatım ve uygulama yöntemi |
6 | - Mikrobiyal kaynaklı gıda koruyucuları - Mikrobiyal kaynaklı enzimler | Anlatım ve uygulama yöntemi |
7 | - Belirli gıda gruplarının bozulması - Mikroorganizma kaynaklı enzimlerle gıdaların bozulması | Anlatım ve uygulama yöntemi, |
8 | Ara Sınav | |
9 | - Gıda kaynaklı hastalıklarda önemli gerçekler - İntoksikasyonlar - Enfeksiyonlar - Toksiko-enfeksiyonlar | Anlatım ve uygulama yöntemi |
10 | - Yeni ve yeni ortaya çıkan gıda kaynaklı patojenler - Patojen bakterilerin indikatörleri | Anlatım ve uygulama yöntemi |
11 | - Isı ile kontrol - Düşük sıcaklık ile kontrol | Anlatım ve uygulama yöntemi |
12 | - Düşük su aktivitesi ve kurutma ile kontrol - Düşük pH ve organik asitler ile kontrol | Anlatım ve uygulama yöntemi |
13 | - Modifiye atmosfer ile kontrol - Antimikrobiyal koruyucular ve bakteriyofajlar ile kontrol | Anlatım ve uygulama yöntemi |
14 | - Işınlama ile kontrol - Yeni proses teknolojileri ile kontrol - Yöntemlerin birlikte kullanımı ile kontrol | Anlatım ve uygulama yöntemi |
15 | - Mikroorganizmaların tayini ve gıda güvenliği - Saptama yöntemleri - Tehlike analizi kritik kontrol noktaları | Anlatım ve uygulama yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Michael T. Madigan and John M. Martinko, 2010. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Çeviri editörü: Prof. Dr. Cumhur Çökmüş | |
2 | J.M. Lorenzo, P.E. Munekata, R.Dominguez, M. Pateiro, J. A. Saraiva and D. Franco, 2018. Main Groups of Microorganisms of Relevance for Food Safety and Stability: General Aspects and Overall Description. Innovative Technologies for Food Preservation, Ch3 | |
3 | Jitendra Kumar, Vijay Kumar Sharma, Shobhika Parmar, Pratiksha Singh and Rajesh Kumar Singh, 2020. Biofilm: A microbial assemblage on the surface—A boon or bane?, New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering, Chapter 11. | |
4 | D. Kour, K. L. Rana, T. Kaur, N. Yadav, A. N. Yadav, A. A. Rastegari and A. K. Saxen, 2010. Microbial biofilms: Functional annotation and potential applications in agriculture and allied sectors. New and Future Developments in Microbial Biotechnology. | |
5 | Vincenzina Fusco, Hikmate Abriouel, Nabil Benomar, Jan Kabisch, Daniele Chieffi, Gyu-Sung Cho, Charles M.A.P. Franz, 2018. Opportunistic Food-Borne Pathogens. Food Safety and Preservation, Chapter 10 | |
6 | K.D. Devi Nelluri, Navya Sree Thota, 2018. Challenges in Emerging Food-Borne Diseases. Food Safety and Preservation, Chapter 9. | |
7 | Paola Pittia, Paparella Antonello, 2016. Safety by Control of Water Activity: Drying, Smoking, and Salt or Sugar Addition. Regulating Safety of Traditional and Ethnic Food, Chapter 2. | |
8 | Franco Pedreschi, Marı´a Salome´ Mariotti-Celis, 2020. Irradiation kills microbes: can it do anything harmful to the food?. Genetically Modified and Irradiated Food, Chapter 10. | |
9 | Shahin Roohinejad, Mohamed Kouba, Anderson S. Sant’Ana and Ralf Greiner, 2018. Mechanisms of Microbial Inactivation by Emerging Technologies. Innovative Technologies for Food Preservation,Chapter 4. | |
10 | H. Anany, L.Y. Brovko, T. El-Arabi, M.W. Griffiths, 2015. Bacteriophages as antimicrobials in food products: history, biology and application. Handbook of Natural Antimicrobials for Food Safety and Quality, Chapter 4. | |
11 | Daniela Bermudez-Aguirre, 2018. Technological Hurdles and Research Pathways on Emerging Technologies for Food Preservation. Innovative Technologies for Food Preservation, Chapter 9. | |
12 | FDA, 2017. Hazard Analysis and Critical Control Points. FDA Warning Letters About Food Products, Chapter 3. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 1 | 4 | 4 |
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 175 |