|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, gıdaların görünüm ve lezzetlerini tüketicinin isteklerine göre değiştirmek, bozulmalarını önleyerek raf ömürlerini artırmak amacı ile gıdalara katılan doğal katkı maddeleri hakkında bilgi vermektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Katkı maddelerinin üründeki etki mekanizmalarını yorumlayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Ürüne ve amaca yönelik katkı maddeleri seçimini yapabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Katkı maddeleri ile ilgili mevzuatı takip edebilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Katkı maddeleri kullanımı ile ilgili detayları bilir, toksikolojik açıdan riskleri kavrar |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Doğal antimikrobiyal maddeler, doğal antioksidanlar, doğal, tatlandırıcılar, doğal renk maddeleri, doğal tatlandırıcılar ve diğer doğal katkı maddelerinin kullanımı. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda katkı maddelerine giriş | Anlatım yöntemi |
2 | Mikroorganizmalar tarafından üretilen doğal antimikrobiyaller | Anlatım yöntemi |
3 | Hayvansal kaynaklı antimikrobiyal maddeler | Anlatım yöntemi |
4 | Bitkisel Kaynaklı Doğal Antimikrobiyaller | Anlatım yöntemi |
5 | Gıdalarda kullanılan doğal tatlandırıcılar | Anlatım yöntemi |
6 | Doğal gıda boyaları | Anlatım yöntemi |
7 | Doğal gıda boyaları (devamı) | Anlatım yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Doğal Stabilizatör ve Emülgatörler | Anlatım yöntemi |
10 | - Doğal Lezzet Artırıcılar - Parlatıcılar | Anlatım yöntemi |
11 | Doğal Antioksidanlar | Anlatım yöntemi |
12 | Doğal Antioksidanlar (devamı) | Anlatım yöntemi |
13 | GDO | Anlatım yöntemi |
14 | Bitki toksinleri | Anlatım yöntemi |
15 | Gıda Katkı Maddeleri Mevzuatı | Anlatım yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Zeece, M. (2020). Food colorants. | |
2 | J. Delves-Broughton, Danisco Food Protection, UK, 2012. Natural antimicrobials as additives and ingredients for the preservation of foods and beverages. | |
3 | Joy L. Frestedt, 2018. Foods, Food Additives, and Generally Regarded as Safe (GRAS) Food Assessments. | |
4 | Zeece, M. (2020). Food additives. | |
5 | Ida I. Muhamad, Yanti M.M. Jusoh, Norazlina M. Nawi, Azni A. Aziz, Alyani M. Padzil, Hong L. Lian, 2018. Advanced Natural Food Colorant Encapsulation Methods: Anthocyanin Plant Pigment. Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes, Chapter 15. | |
6 | David Wiley, Christy Ng Yen Nee, 2020. Food ingredients. Food and Society, Chapter, 20. | |
7 | D. R. Berdahl, R. I. Nahas and J. P. Barren, Kalsec Inc., USA, 2010. Synthetic and natural antioxidant additives in food stabilization: current applications and future research. ©Woodhead Publishing Limited. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 2 | 3 | 6 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 3 | 1 | 3 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 1 | 3 | 3 |
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 183 |