Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-765 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-765 Adı: DOĞAL GIDA KATKILARI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, gıdaların görünüm ve lezzetlerini tüketicinin isteklerine göre değiştirmek, bozulmalarını önleyerek raf ömürlerini artırmak amacı ile gıdalara katılan doğal katkı maddeleri hakkında bilgi vermektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Katkı maddelerinin üründeki etki mekanizmalarını yorumlayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Ürüne ve amaca yönelik katkı maddeleri seçimini yapabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Katkı maddeleri ile ilgili mevzuatı takip edebilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Katkı maddeleri kullanımı ile ilgili detayları bilir, toksikolojik açıdan riskleri kavrar PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Doğal antimikrobiyal maddeler, doğal antioksidanlar, doğal, tatlandırıcılar, doğal renk maddeleri, doğal tatlandırıcılar ve diğer doğal katkı maddelerinin kullanımı.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda katkı maddelerine giriş Anlatım yöntemi
2 Mikroorganizmalar tarafından üretilen doğal antimikrobiyaller Anlatım yöntemi
3 Hayvansal kaynaklı antimikrobiyal maddeler Anlatım yöntemi
4 Bitkisel Kaynaklı Doğal Antimikrobiyaller Anlatım yöntemi
5 Gıdalarda kullanılan doğal tatlandırıcılar Anlatım yöntemi
6 Doğal gıda boyaları Anlatım yöntemi
7 Doğal gıda boyaları (devamı) Anlatım yöntemi
8 Ara Sınav
9 Doğal Stabilizatör ve Emülgatörler Anlatım yöntemi
10 - Doğal Lezzet Artırıcılar - Parlatıcılar Anlatım yöntemi
11 Doğal Antioksidanlar Anlatım yöntemi
12 Doğal Antioksidanlar (devamı) Anlatım yöntemi
13 GDO Anlatım yöntemi
14 Bitki toksinleri Anlatım yöntemi
15 Gıda Katkı Maddeleri Mevzuatı Anlatım yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Zeece, M. (2020). Food colorants.
2 J. Delves-Broughton, Danisco Food Protection, UK, 2012. Natural antimicrobials as additives and ingredients for the preservation of foods and beverages.
3 Joy L. Frestedt, 2018. Foods, Food Additives, and Generally Regarded as Safe (GRAS) Food Assessments.
4 Zeece, M. (2020). Food additives.
5 Ida I. Muhamad, Yanti M.M. Jusoh, Norazlina M. Nawi, Azni A. Aziz, Alyani M. Padzil, Hong L. Lian, 2018. Advanced Natural Food Colorant Encapsulation Methods: Anthocyanin Plant Pigment. Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes, Chapter 15.
6 David Wiley, Christy Ng Yen Nee, 2020. Food ingredients. Food and Society, Chapter, 20.
7 D. R. Berdahl, R. I. Nahas and J. P. Barren, Kalsec Inc., USA, 2010. Synthetic and natural antioxidant additives in food stabilization: current applications and future research. ©Woodhead Publishing Limited.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 2 3 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 3 1 3
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 1 3 3
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 183