Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-771 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-771 Adı: MEYVE ŞARAPLARI VE ÖZEL-ŞARAPLAR TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı doktora öğrencilerine meyve ve özel şarap üretiminin temel kavramları hakkında bilgi hakkında bilgi vermek ve meyve ve özel şarap teknolojisinin önemini öğretmektir

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Meyve şaraplarını ve özel şarapları öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Meyve ve özel şarap üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olur PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Meyve ve özel şarap üretim teknolojisindeki son gelişmeleri öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders kapsamında, meyve şaraplarının karakteristiği, şıraların asit ve şeker yönünden şaraba işlenmek üzere uygun duruma getirilmeleri, meyve şarapları üretim tekniği, kalite kontrol ilkeleri, özel şarapların tanımı; dömisek şaraplar, çerez şaraplar, vermut, köpüren şaraplar, bal şarabı üretimi ve tanıtımı ve meyve ve özel şarap üretim teknolojisindeki son gelişmeler anlatılacaktır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dünya da meyve ve özel şarap üretim istatistikleri, sınıflandırılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Çerez şaraplarının tanımı, bileşimi ve sınıflandırılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Likör şarapları tanımı, bazı likör şaraplarının (Sherry, Porto ve Madeira) üretimi, bölgeleri, özellikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Tatlandırılmış ve karıltırılmış şarapların tanımı, bileşimleri ve üretim yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Aromatize Çerez şarapları (tatlı Vermut, sek Vermut) ve Doğal talı çerez şaraplarının (Tokay şarabı, Sauterne şarabı vb) tanımı, bileşimi, üretim yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Köpüren şaraplar; doğal köpüren, yapay köpüren ve kabarcıklı şarapların tanımı, bileşimi, üretim bölgeleri ve yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Bal şarabı tanımı, bileşimi ve üretim yöntemi. Sakenin tanımı, sake üretiminde kullanılan hammaddeler, sakenin bileşimi ve üretim yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Meyve şarapları üretimi, hammadde olarak meyve şıralarının bileşimi; meyvelerin işlenmesi, Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Meyve şırasının saklanması, mayanın hazırlanması, fermentasyon, olgunlaştırma, dolum. Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Meyve şarabı çeşitleri; elma şarabı, armut şarabı, portakal şarabı üretimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Vişne şarabı, kiraz şarabı, Frenk üzümü şarabı üretimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Greyfurt şarabı, ananas şarabı, nar şarabı ve kuru meyvelerden şarap üretimi. Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Şarap mantarları, mantarların sınıflandırılması. Özel şaraplar ve kokteyler. Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Meyve ve özel şarap üretim teknolojisindeki son gelişmeler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Fidan, I. Ve Anlı, E. 2000. Özel Şaraplar. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 3. 210 s.
2 Yalçın, M. 2003. A’dan Z’ye Şarap. Baküs Yayınları. 180 s.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitap

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180