Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-704 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-704 Adı: GIDA ENDÜSTRİSİNDE MİKROBİYOLOJİK UYGULAMALAR Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, gıda kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntem ve mikroorganizmaları öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıdalardaki önemli mikroorganizmalar ve gıda- mikroorganizma ilişkileri konusunda bilgi düzeyleri artar. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda analizleri sonuçlarını değerlendirecek bilgi ve becerileri kazanır. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan mikroorganizmalar hakkında bilgi verebilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdalardaki önemli mikroorganizmalar ve gıda mikroorganizma ilişkileri, gıda kalitesinin değerlendirilmesinde hangi mikroorganizmaların kullanılacağı, gıda analizleri sonuçlarının değerlendirilmesi, gıda maddelerinin mikrobiyolojik ve hijyenik durumu hakkında karar veren ulusal ve uluslar arası standartlar.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda mikrobiyolojisinin ve mikroorganizmaların gıda endüstrisindeki yeri ve önemi Anlatım yöntemi
2 Gıda hijyen ve sanitasyonu Anlatım yöntemi
3 Gıdaların mikrobiyolojik ve hijyenik durumu hakkında karar veren ulusal ve uluslar arası standartlar Anlatım yöntemi
4 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan indikatör mikroorganizmalar Anlatım yöntemi
5 Örnek alma, Ekim yöntemleri Anlatım yöntemi
6 Mikroorganizma sayımı Anlatım yöntemi
7 Gıdalarda Listeria monocytogenes aranması Anlatım yöntemi
8 Ara Sınav
9 Gıdalarda Salmonella aranması Anlatım yöntemi
10 Gıdalarda Staphylococcus aureus sayımı Anlatım yöntemi
11 Gıdalarda Bacillus cereus sayımı Anlatım yöntemi
12 Gıdalarda psikrofilik ve proteolitik bakteri sayımı Anlatım yöntemi
13 Gıdalarda maya ve küf sayımı ve izolasyonu Anlatım yöntemi
14 Gıda analiz sonuçlarının değerlendirilmesi Anlatım yöntemi
15 Gıda analiz sonuçlarının değerlendirilmesi Anlatım yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Klaus Pichhardt, 2004. Gıda Mikrobiyolojisi; Gıda Endüstrisi için Temel Esaslar ve Uygulamalar. Çeviri editörü: Yılmaz Sekin, Nural Karagözlü.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 1 4 4
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 182