|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı, gıda kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntem ve mikroorganizmaları öğretmek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili temel kavramları tanımlar. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Gıdalardaki önemli mikroorganizmalar ve gıda- mikroorganizma ilişkileri konusunda bilgi düzeyleri artar. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıda analizleri sonuçlarını değerlendirecek bilgi ve becerileri kazanır. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan mikroorganizmalar hakkında bilgi verebilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıdalardaki önemli mikroorganizmalar ve gıda mikroorganizma ilişkileri, gıda kalitesinin değerlendirilmesinde hangi mikroorganizmaların kullanılacağı, gıda analizleri sonuçlarının değerlendirilmesi, gıda maddelerinin mikrobiyolojik ve hijyenik durumu hakkında karar veren ulusal ve uluslar arası standartlar. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda mikrobiyolojisinin ve mikroorganizmaların gıda endüstrisindeki yeri ve önemi | Anlatım yöntemi |
2 | Gıda hijyen ve sanitasyonu | Anlatım yöntemi |
3 | Gıdaların mikrobiyolojik ve hijyenik durumu hakkında karar veren ulusal ve uluslar arası standartlar | Anlatım yöntemi |
4 | Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan indikatör mikroorganizmalar | Anlatım yöntemi |
5 | Örnek alma, Ekim yöntemleri | Anlatım yöntemi |
6 | Mikroorganizma sayımı | Anlatım yöntemi |
7 | Gıdalarda Listeria monocytogenes aranması | Anlatım yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Gıdalarda Salmonella aranması | Anlatım yöntemi |
10 | Gıdalarda Staphylococcus aureus sayımı | Anlatım yöntemi |
11 | Gıdalarda Bacillus cereus sayımı | Anlatım yöntemi |
12 | Gıdalarda psikrofilik ve proteolitik bakteri sayımı | Anlatım yöntemi |
13 | Gıdalarda maya ve küf sayımı ve izolasyonu | Anlatım yöntemi |
14 | Gıda analiz sonuçlarının değerlendirilmesi | Anlatım yöntemi |
15 | Gıda analiz sonuçlarının değerlendirilmesi | Anlatım yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Klaus Pichhardt, 2004. Gıda Mikrobiyolojisi; Gıda Endüstrisi için Temel Esaslar ve Uygulamalar. Çeviri editörü: Yılmaz Sekin, Nural Karagözlü. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 1 | 4 | 4 |
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 182 |