|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Fermente süt ürünlerinin üretim teknolojilerine ilişkin bilgi sahibi olur. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Fermente süt ürünlerinin kimyası ve biyokimyası hakkında bilgi edinir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Çeşitli fermente süt ürünlerinin üretimi hakkında bilgi ve beceri kazanır. |
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Fermente süt ürünlerinin üretim teknolojileri ve ilkeleri, starter kültür ve hazırlama teknikleri, fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan birincil mikroflora, fermente süt ürünleri biyokimyası. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | - Fermantasyon biliminin tarihçesi - Sağlık yararları | Anlatım yöntemi |
2 | - Fermente süt ürünlerindeki starter kültürler - Saf Kültürlerin İşletmelerde Çoğaltılmaları | Anlatım yöntemi |
3 | -Peynir - Peynirdeki probiyotikler | Anlatım yöntemi |
4 | Yoğurt - Yoğurdun fermantasyon ürünleri - Biyoyoğurt | Anlatım yöntemi |
5 | Kefir - Kefir üretimi | Anlatım yöntemi |
6 | Diğer fermente süt ürünleri - Koumiss - Lor - Shrikhand (tatlandırılmış lor) | Anlatım yöntemi |
7 | - Endüstriyel yoğurt üretimi - Probiyotik ve prebiyotik İçeren bio-yoğurt yoğurdun mikrobiyolojisi | Anlatım yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | - Yoğurt jelinin oluşumu - Yoğurt jelinin yapısı ve fiziksel özellikleri | Anlatım yöntemi |
10 | - Yoğurt biyokimyası | Anlatım yöntemi |
11 | Peynir Üretim Teknolojisi ve Rennet Jelleri | Anlatım yöntemi |
12 | Yerli Peynirlerin Üretim teknolojisi | Anlatım yöntemi |
13 | Yabancı Peynirlerin Üretim teknolojisi | Anlatım yöntemi |
14 | Kımız ve kefir üretim teknolojisi | Anlatım yöntemi |
15 | Fonksiyonel Süt Ürünleri | Anlatım yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | A.A. Koutinas, 2017. Fermented Dairy Products. Current Developments in Biotechnology and Bioengineering: Food and Beverages Industry, Chapter 1. | |
2 | Ramesh C. Chandan, 2017. An overvıew of yogurt productıon and composıtıon. Yogurt in Health and Disease Prevention, Chapter 2. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 1 | 4 | 4 |
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 182 |