| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		|||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Fermente süt ürünlerinin üretim teknolojilerine ilişkin bilgi sahibi olur. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Fermente süt ürünlerinin kimyası ve biyokimyası hakkında bilgi edinir. | 
			
		 
			PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
 PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-2 | Çeşitli fermente süt ürünlerinin üretimi hakkında bilgi ve beceri kazanır. | 
			
		 
			PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
 PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Fermente süt ürünlerinin üretim teknolojileri ve ilkeleri, starter kültür ve hazırlama teknikleri, fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan birincil mikroflora, fermente süt ürünleri biyokimyası. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | - Fermantasyon biliminin tarihçesi - Sağlık yararları | Anlatım yöntemi | 
| 2 | - Fermente süt ürünlerindeki starter kültürler - Saf Kültürlerin İşletmelerde Çoğaltılmaları | Anlatım yöntemi | 
| 3 | -Peynir - Peynirdeki probiyotikler | Anlatım yöntemi | 
| 4 | Yoğurt - Yoğurdun fermantasyon ürünleri - Biyoyoğurt | Anlatım yöntemi | 
| 5 | Kefir - Kefir üretimi | Anlatım yöntemi | 
| 6 | Diğer fermente süt ürünleri - Koumiss - Lor - Shrikhand (tatlandırılmış lor) | Anlatım yöntemi | 
| 7 | - Endüstriyel yoğurt üretimi - Probiyotik ve prebiyotik İçeren bio-yoğurt yoğurdun mikrobiyolojisi | Anlatım yöntemi | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | - Yoğurt jelinin oluşumu - Yoğurt jelinin yapısı ve fiziksel özellikleri | Anlatım yöntemi | 
| 10 | - Yoğurt biyokimyası | Anlatım yöntemi | 
| 11 | Peynir Üretim Teknolojisi ve Rennet Jelleri | Anlatım yöntemi | 
| 12 | Yerli Peynirlerin Üretim teknolojisi | Anlatım yöntemi | 
| 13 | Yabancı Peynirlerin Üretim teknolojisi | Anlatım yöntemi | 
| 14 | Kımız ve kefir üretim teknolojisi | Anlatım yöntemi | 
| 15 | Fonksiyonel Süt Ürünleri | Anlatım yöntemi | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | A.A. Koutinas, 2017. Fermented Dairy Products. Current Developments in Biotechnology and Bioengineering: Food and Beverages Industry, Chapter 1. | |
| 2 | Ramesh C. Chandan, 2017. An overvıew of yogurt productıon and composıtıon. Yogurt in Health and Disease Prevention, Chapter 2. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 2 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 3 | 14 | 42 | 
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 | 
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 1 | 4 | 4 | 
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 | 
| Final Sınavı | 2 | 1 | 2 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 182 | ||