Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-712 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-712 Adı: MİKROBİYAL GIDA ZEHİRLENMELERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda kaynaklı mikrobiyal zehirlenmeleri detaylı bir şekilde açıklamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda intoksikasyonlarına neden olan bakterileri anlatabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda kaynaklı mikrobiyal zehirlenmeler.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar: İntoksikasyon tipi zehirlenmeler; Stafilokok zehirlenmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Botulizm Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Gıda enfeksiyonları: Salmonellozis ve Perfringens zehirlenmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Diğer gıda enfeksiyonları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Enterovirulent E. coli,Listeriozis gıda enfeksiyonları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Vibrio parahaemolyticus,Yersiniozis, Shigellozis,Brusellozis gıda enfeksiyonları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Campylobacter jejuni,Bacillus cereus,Streptokok gıda enfeksiyonları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Aeromonas hydrophila,Mycobacterium tuberculosis,Q humması gıda enfeksiyonları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Küfler:mikotoksinler-mikotoksikozisler;aflatoksinler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Patulin, Okratoksin,Sterigmatosistin Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Rokfortin,penisilik asit,zearalenon, rubratoksin Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Strinin,Ergot alkoloidleri,Alimenter toksik aleukia Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Viral gıda enfeksiyonları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Protozoonlar ve alglerin yol açtığı gıda zehirlenmeleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Modern Food Microbiology 1993.J.M.Jay.Pub. by V.R.Reinhold.N.Y.
2 Food Microbiology 1977.W.C.Frazier.D.C.Westholf.Mc Graw Hill.
3 Gıda Mikrobiyolojisi.1998,Ünlütürk,A.Turantaş.,F.Mengitan Basımevi.
4 Gıda Mikrobiyoloijisi uygulamaları 2005.Halkman.A.K.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193