Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-716 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-716 Adı: GIDA ENDÜSTRİSİNDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda biyoteknolojisinin temelini kavratmak. Gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemleri kavratmak.Yeni biyoteknolojik gelişmeleri kavratmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Klasik ve modern biyoteknoloji yöntemlerini kavrar PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde biyoteknolojik amaçla kullanımını ve üretim yöntemlerini kavrar PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Biyoteknolojinin gıdalarda kullanım alanlarını sıralar PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Biyoteknolojinin uygulama alanları, biyolojik karbon devri, biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar, biyoteknolojinin önemi, biyoteknolojik yöntemler, genetik mühendisliği ve uygulama alanları, dünyada biyoteknolojik ürünler.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Biyoteknolojinin Tarihçesi, gelişimi ve uygulamaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Biyoreaktörler ve Fermentasyon Ürünleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Biyoteknolojik yöntemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Endüstriyel Fermentasyon Ürünleri: Antibiyotikler, vitaminler, amino asitler ve diğer katkı maddeleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 DNA ve Gen Bankaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Gen İfadesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Rekombinant dna teknolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Rekombinant dna teknolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Genetik mühendisliği Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar-I Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar-II Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Biyoteknolojik uygulamaların toplumsal boyutu ve geleceği Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Biyogüvenlik ve Etik Kaygılar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Food Biotechnology-Techniques and Applications. By Gauri S. Mittal. 1992. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, PA
2 Aran N. ‘‘Food Biotechnology’’ Nobel Publication, 2010, Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitaplar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180