|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, gıdalarda kullanım alanları ve gıda katkı maddeleri yasal düzenlemeleri konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesini sağlamak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda katkı maddelerinin analizleri hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Gıda katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirmeleri konusunda fikir yürütebilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasaları ve ek mevzuatı bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, gıdalarda kullanım alanları, gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler, gıda katkı maddelerinin analiz yöntemleri | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, fonksiyonları | Anlatım yöntemi |
2 | Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler | Anlatım yöntemi |
3 | Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım alanları | Anlatım yöntemi |
4 | Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması | Anlatım yöntemi |
5 | Gıda katkı maddelerinin toksisitesi - Renk katkılarının toksisitesi - Antioksidanların toksisitesi - Tatlandırıcıların toksisitesi | Anlatım yöntemi |
6 | - Gıda koruyucularının toksisitesi - Lezzet maddelerinin toksisitesi - Emülgatörlerin toksisitesi | Anlatım yöntemi |
7 | - Asitleştirici ve asit düzenleyicilerin toksisitesi - Koyulaştırıcıların toksisitesi | Anlatım yöntemi |
8 | Ara Sınav | |
9 | Gıda katkı maddelerinin toksisite değerlendirme metotları | Anlatım yöntemi, uzaktan eğitim |
10 | Toksisite çalışmalarında yeni teknolojiler | Anlatım yöntemi |
11 | Gıda katkı maddelerinin belirlenmesinde analitik metotlar - Numune Ön İşlemi: Ekstraksiyon ve sonrası temizleme basamağı | Anlatım yöntemi |
12 | - Gıda Katkı Maddelerinin Belirlenmesi, ayırma ve tespiti | Anlatım yöntemi |
13 | - Gıda katkı maddelerinin tanımlanması | Anlatım yöntemi |
14 | Kalite ve güvenlik değerlendirmesi | Anlatım yöntemi |
15 | Kalite ve güvenlik değerlendirmesi | Anlatım yöntemi |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Fernanda C.O.L. Martins, Michelle A. Sentanin, Djenaine De Souza,2019. Analytical methods in food additives determination: Compounds with functional applications. Food Chemistry Volume 272, 30 January 2019, Pages 732-750. | |
2 | Isabel CFR Ferreira and Ma´rcio Carocho, 2019. Food and Nutritional Analysis j Food Additives.Encyclopedia of Analytical Science, 3rd edition, Volume 3. | |
3 | Neeraj Kumar, Anita Singh, Dinesh Kumar Sharma and Kamal Kishore, 2019. Toxicity of Food Additives. Food Safety and Human Health, Chapter 3. | |
4 | M.J. Scotter, 2015. Methods of analysis for food colour additive quality and safety assessment. Colour Additives for Foods and Beverages, Chapter 6. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 3 | 14 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 14 | 42 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 1 | 4 | 4 |
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 182 |