Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-720 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-720 Adı: GIDA KATKI MADDELERİ KULLANIMINDA SON GELİŞMELER VE ANALİZ M Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, gıdalarda kullanım alanları ve gıda katkı maddeleri yasal düzenlemeleri konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesini sağlamak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda katkı maddelerinin analizleri hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Gıda katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirmeleri konusunda fikir yürütebilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasaları ve ek mevzuatı bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, gıdalarda kullanım alanları, gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler, gıda katkı maddelerinin analiz yöntemleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, fonksiyonları Anlatım yöntemi
2 Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler Anlatım yöntemi
3 Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım alanları Anlatım yöntemi
4 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması Anlatım yöntemi
5 Gıda katkı maddelerinin toksisitesi - Renk katkılarının toksisitesi - Antioksidanların toksisitesi - Tatlandırıcıların toksisitesi Anlatım yöntemi
6 - Gıda koruyucularının toksisitesi - Lezzet maddelerinin toksisitesi - Emülgatörlerin toksisitesi Anlatım yöntemi
7 - Asitleştirici ve asit düzenleyicilerin toksisitesi - Koyulaştırıcıların toksisitesi Anlatım yöntemi
8 Ara Sınav
9 Gıda katkı maddelerinin toksisite değerlendirme metotları Anlatım yöntemi, uzaktan eğitim
10 Toksisite çalışmalarında yeni teknolojiler Anlatım yöntemi
11 Gıda katkı maddelerinin belirlenmesinde analitik metotlar - Numune Ön İşlemi: Ekstraksiyon ve sonrası temizleme basamağı Anlatım yöntemi
12 - Gıda Katkı Maddelerinin Belirlenmesi, ayırma ve tespiti Anlatım yöntemi
13 - Gıda katkı maddelerinin tanımlanması Anlatım yöntemi
14 Kalite ve güvenlik değerlendirmesi Anlatım yöntemi
15 Kalite ve güvenlik değerlendirmesi Anlatım yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Fernanda C.O.L. Martins, Michelle A. Sentanin, Djenaine De Souza,2019. Analytical methods in food additives determination: Compounds with functional applications. Food Chemistry Volume 272, 30 January 2019, Pages 732-750.
2 Isabel CFR Ferreira and Ma´rcio Carocho, 2019. Food and Nutritional Analysis j Food Additives.Encyclopedia of Analytical Science, 3rd edition, Volume 3.
3 Neeraj Kumar, Anita Singh, Dinesh Kumar Sharma and Kamal Kishore, 2019. Toxicity of Food Additives. Food Safety and Human Health, Chapter 3.
4 M.J. Scotter, 2015. Methods of analysis for food colour additive quality and safety assessment. Colour Additives for Foods and Beverages, Chapter 6.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 3 14 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 1 4 4
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 7 28
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 182