|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisi ve gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi sağlamaktır. Bu ders mikrodalgayala işlemenin verimliliğini artırmak ve mikrodalgayla işlenmiş gıdaların organoleptik ve besleyici kalitesini ve güvenliğini geliştirmek amacıyla, öğrencilere mikrodalgada ısıtmanın temellerini verebilmek için tasarlanmıştır. Bu ders ayrıca öğrencileri, gıda bileşenleriyle mikrodalga enerjisi arasındaki etkileşimleri düşünerek yeni mikrodalga ürünleri geliştirmek ve paketleme dizaynı yapmak için teşvik etmeyi amaçlamaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisini öğrenir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Mikrodalganın gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi edinir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Mikrodalga ile ısıtmanın ilkeleri, mikrodalga fırın dizaynı, gıdaların dielektrik özellikleri ve dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler, mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler, mikrodalgada ısı ve kütle transferi, gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri (kurutma, çözdürme, pişirme, haşlama, sterilizasyon, fırında pişirme), mikrodalga kullanımına uygun gıda geliştirilmesi | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Mikrodalgaya giriş | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Mikrodalga fırın dizaynı, magnetron. | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Gıdaların dielektrik özellikleri, Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Mikrodalga gücü, güç yoğunluğu, nüfuz derinliği | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: fırın özellikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: gıda özellikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Mikrodalgada ısı ve kütle transferi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Paketleme | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Mikrodalgaya uygun ürün geliştirme | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Mikrodalga güvenliği | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Öğrenci sunumları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Buffler, C.R., 1993. Microwave Cooking and Processing: Engineering Fundamentals for the Food Scientists. AVI, New York. | |
2 | Decareau, R. V., 1992. Microwave Foods: New Product Development, Food Nutrition Press Inc. | |
3 | Datta, A. K. and Anantheswaran, R.C., 2001. Handbook of Microwave Technology for Food Applications. Marcel Dekker: New York. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 7 | 3 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 3 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 3 | 2 | 6 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
Ara Sınav | 10 | 5 | 50 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 5 | 25 |
Final Sınavı | 10 | 5 | 50 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 193 |