Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-732 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-732 Adı: GIDA SANAYİNDE MİKRODALGA KULLANIMI VE MİKRODALGA-MİKROORGAN Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisi ve gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi sağlamaktır. Bu ders mikrodalgayala işlemenin verimliliğini artırmak ve mikrodalgayla işlenmiş gıdaların organoleptik ve besleyici kalitesini ve güvenliğini geliştirmek amacıyla, öğrencilere mikrodalgada ısıtmanın temellerini verebilmek için tasarlanmıştır. Bu ders ayrıca öğrencileri, gıda bileşenleriyle mikrodalga enerjisi arasındaki etkileşimleri düşünerek yeni mikrodalga ürünleri geliştirmek ve paketleme dizaynı yapmak için teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisini öğrenir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-2 Mikrodalganın gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi edinir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Mikrodalga ile ısıtmanın ilkeleri, mikrodalga fırın dizaynı, gıdaların dielektrik özellikleri ve dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler, mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler, mikrodalgada ısı ve kütle transferi, gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri (kurutma, çözdürme, pişirme, haşlama, sterilizasyon, fırında pişirme), mikrodalga kullanımına uygun gıda geliştirilmesi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mikrodalgaya giriş Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Mikrodalga fırın dizaynı, magnetron. Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Gıdaların dielektrik özellikleri, Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Mikrodalga gücü, güç yoğunluğu, nüfuz derinliği Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: fırın özellikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: gıda özellikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Mikrodalgada ısı ve kütle transferi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Paketleme Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Mikrodalgaya uygun ürün geliştirme Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Mikrodalga güvenliği Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Öğrenci sunumları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Buffler, C.R., 1993. Microwave Cooking and Processing: Engineering Fundamentals for the Food Scientists. AVI, New York.
2 Decareau, R. V., 1992. Microwave Foods: New Product Development, Food Nutrition Press Inc.
3 Datta, A. K. and Anantheswaran, R.C., 2001. Handbook of Microwave Technology for Food Applications. Marcel Dekker: New York.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193