|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıda emülsiyonlarının oluşum mekanizmalarının öğrenilerek, emülsiyon elementlerinin her birinin oluşum üzerine etkisinin tartışılarak öğrenilmesi. Biyoaktif maddelerin bozulmalarının ele alınarak emülsiyonlar ile kararlılıklarının nasıl arttırılabileceğinin tartışılması. Emülsiyon oluşumundaki zorlukların ele alınması ve emülsiyon stabilite testlerinin öğrenilmesi. Farklı sürfaktan ve emülgatör çeşitlerinin karşılaştırılması. In vitro sindirim sistemlerinde emülsiyonlarda meydana gelen değişimler hakkında bilgi edinilmesi. Tüm bu bilgiler sayesinde gıda sanayi ihtiyacına göre gıda emülsiyonları oluşturma yetisine sahip olunması. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Emülsiyonu, emülsiyonu oluşturan elementleri ve oluşma mekanizmasını tanımlar |
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Farklı emülgatör ve sürfaktanların avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırır |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Biyoaktif maddelerin bozulma mekanizmalarını değerlendirir |
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıdaların fiziksel ve fonksiyonel özellikleri: yüzey kuvvetlerinin kökeni ve modifikasyonu; elektrofiziksel olaylar; koloidal agregatlar ve dispersiyonlar; köpüklerin kararlılığı; adsorpsiyon olayları; çözelti içindeki gıda polimerlerinin özellikleri; arayüzey şarj yükü etkileri. Kolloidal Dağıtım Sistemleri; Yapısal Tasarım ile Biyoaktivitenin Kontrolü; Parçacık Özellikleri ve Önemi; Sürfaktan Bazlı Sistemler; Emülsiyon Bazlı Dağıtım Sistemleri; Gıda Emülsiyonlarının Kararlılığı; Hidrojel Bazlı Dağıtım Sistemleri: jellerin yapısı ve oluşumu. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Kolloidal Dağıtım Sistemleri | konu anlatımı, soru cevap |
2 | Kolloidal Dağıtım Sistemleri | konu anlatımı, soru cevap |
3 | Yapısal Tasarım ile Biyoaktivitenin Kontrolü | konu anlatımı, soru cevap |
4 | Yapısal Tasarım ile Biyoaktivitenin Kontrolü | konu anlatımı, soru cevap |
5 | Parçacık Özellikleri ve Önemi | konu anlatımı, soru cevap |
6 | Literatür sunumları ve tartışmaları | konu anlatımı, soru cevap |
7 | Sürfaktan Bazlı Dağıtım Sistemleri | konu anlatımı, soru cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Sürfaktan Bazlı Dağıtım Sistemleri | konu anlatımı, soru cevap |
10 | Emülsiyon Bazlı Dağıtım Sistemleri | konu anlatımı, soru cevap |
11 | Emülsiyon Bazlı Dağıtım Sistemleri | konu anlatımı, soru cevap |
12 | Hidrojel Bazlı Dağıtım Sistemleri | konu anlatımı, soru cevap |
13 | Doğal Emülgatörler | konu anlatımı, soru cevap |
14 | Gıda Emülsiyonlarında Lipit Oksidasyonu | konu anlatımı, soru cevap |
15 | Gıda Emülsiyonlarında Lipit Oksidasyonu | konu anlatımı, soru cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | McClements, D.J., Food Emulsions: Principles, Practices, and Techniques, Third Edition. 2015: CRC Press. | |
2 | McClements, D.J., Nanoparticle- and microparticle-based delivery systems: Encapsulation, protection and release of active compounds. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 14 | 3 | 42 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 14 | 3 | 42 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 2 | 5 | 10 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 7 | 2 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 14 | 2 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 181 |