Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-742 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-742 Adı: EMÜLSÜFİYE ÜRÜNLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda emülsiyonlarının oluşum mekanizmalarının öğrenilerek, emülsiyon elementlerinin her birinin oluşum üzerine etkisinin tartışılarak öğrenilmesi. Biyoaktif maddelerin bozulmalarının ele alınarak emülsiyonlar ile kararlılıklarının nasıl arttırılabileceğinin tartışılması. Emülsiyon oluşumundaki zorlukların ele alınması ve emülsiyon stabilite testlerinin öğrenilmesi. Farklı sürfaktan ve emülgatör çeşitlerinin karşılaştırılması. In vitro sindirim sistemlerinde emülsiyonlarda meydana gelen değişimler hakkında bilgi edinilmesi. Tüm bu bilgiler sayesinde gıda sanayi ihtiyacına göre gıda emülsiyonları oluşturma yetisine sahip olunması.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Emülsiyonu, emülsiyonu oluşturan elementleri ve oluşma mekanizmasını tanımlar PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Farklı emülgatör ve sürfaktanların avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Biyoaktif maddelerin bozulma mekanizmalarını değerlendirir PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdaların fiziksel ve fonksiyonel özellikleri: yüzey kuvvetlerinin kökeni ve modifikasyonu; elektrofiziksel olaylar; koloidal agregatlar ve dispersiyonlar; köpüklerin kararlılığı; adsorpsiyon olayları; çözelti içindeki gıda polimerlerinin özellikleri; arayüzey şarj yükü etkileri. Kolloidal Dağıtım Sistemleri; Yapısal Tasarım ile Biyoaktivitenin Kontrolü; Parçacık Özellikleri ve Önemi; Sürfaktan Bazlı Sistemler; Emülsiyon Bazlı Dağıtım Sistemleri; Gıda Emülsiyonlarının Kararlılığı; Hidrojel Bazlı Dağıtım Sistemleri: jellerin yapısı ve oluşumu.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kolloidal Dağıtım Sistemleri konu anlatımı, soru cevap
2 Kolloidal Dağıtım Sistemleri konu anlatımı, soru cevap
3 Yapısal Tasarım ile Biyoaktivitenin Kontrolü konu anlatımı, soru cevap
4 Yapısal Tasarım ile Biyoaktivitenin Kontrolü konu anlatımı, soru cevap
5 Parçacık Özellikleri ve Önemi konu anlatımı, soru cevap
6 Literatür sunumları ve tartışmaları konu anlatımı, soru cevap
7 Sürfaktan Bazlı Dağıtım Sistemleri konu anlatımı, soru cevap
8 Ara Sınav
9 Sürfaktan Bazlı Dağıtım Sistemleri konu anlatımı, soru cevap
10 Emülsiyon Bazlı Dağıtım Sistemleri konu anlatımı, soru cevap
11 Emülsiyon Bazlı Dağıtım Sistemleri konu anlatımı, soru cevap
12 Hidrojel Bazlı Dağıtım Sistemleri konu anlatımı, soru cevap
13 Doğal Emülgatörler konu anlatımı, soru cevap
14 Gıda Emülsiyonlarında Lipit Oksidasyonu konu anlatımı, soru cevap
15 Gıda Emülsiyonlarında Lipit Oksidasyonu konu anlatımı, soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 McClements, D.J., Food Emulsions: Principles, Practices, and Techniques, Third Edition. 2015: CRC Press.
2 McClements, D.J., Nanoparticle- and microparticle-based delivery systems: Encapsulation, protection and release of active compounds.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 14 3 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 14 3 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 14 3 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 5 10
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 7 2 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 14 2 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 181