|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Probiyotiklerin genel özellikleri, sağlık üzerine faydaları, gıda endüstrisi açısından önemi, bulundukları kaynaklar, kullanım alanları, izolasyon ve tanımlama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Probiyotik ve prebiyotik kavramlarını açıklayabilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Probiyotik bakteriler ve mayalar; probiyotiklerin sahip olması gereken özellikler; probiyotiklerin üretmiş oldukları metabolitler; probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri; probiyotik içeren farmakolojik ürünler; gıdaların üretiminde starter olarak kullanılan probiyotikler; probiyotiklerin sağlık açısından sağladığı faydalar; probiyotiklerle geliştirilen yeni ürünler. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Tanımlar: Probiyotik, prebiyotik | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Probiyotik bakteriler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Probiyotik mayalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Probiyotiklerin izolasyon ve tanımlama yöntemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Probiyotiklerin muhafaza yöntemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Probiyotik mikroorganizmalar tarafından üretilen metabolitler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Rapor sunumu-1 | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Probiyotik mikroorganizmalarla hazırlanan farmakolojik ürünler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılan probiyotikler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Süt ürünlerinde probiyotikler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Et ürünlerinde probiyotikler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Rapor sunumu-2 | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Smith, A., Jones, C.L., 2012. Probiotics: Sources, Types and Health Benefits. Nova Science Publishers, Inc. New York. - Floch, M., Kim, A., 2010. Probiotics. SLACK Incorporated, USA | |
2 | Versalovic, J., Wilson, M., 2008. Therapeutic Microbiology : Probiotics and Related Strategies. ASM Press, USA | |
3 | Holzapfel, W.H., Wood, B.J.B., 2014. Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, John Wiley & Sons, Ltd. Published. | |
4 | Noomhorm, A., Ahmad, I., Anal, A.K., 2014. Functional Foods and Dietary Supplements. Wiley-Blackwell, UK. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 7 | 3 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 3 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 3 | 2 | 6 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
Ara Sınav | 10 | 5 | 50 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 5 | 25 |
Final Sınavı | 10 | 5 | 50 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 193 |