Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-744 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-744 Adı: PROBİYOTİKLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Probiyotiklerin genel özellikleri, sağlık üzerine faydaları, gıda endüstrisi açısından önemi, bulundukları kaynaklar, kullanım alanları, izolasyon ve tanımlama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Probiyotik ve prebiyotik kavramlarını açıklayabilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Probiyotik bakteriler ve mayalar; probiyotiklerin sahip olması gereken özellikler; probiyotiklerin üretmiş oldukları metabolitler; probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri; probiyotik içeren farmakolojik ürünler; gıdaların üretiminde starter olarak kullanılan probiyotikler; probiyotiklerin sağlık açısından sağladığı faydalar; probiyotiklerle geliştirilen yeni ürünler.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tanımlar: Probiyotik, prebiyotik Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Probiyotik bakteriler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Probiyotik mayalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Probiyotiklerin izolasyon ve tanımlama yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Probiyotiklerin muhafaza yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Probiyotik mikroorganizmalar tarafından üretilen metabolitler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Rapor sunumu-1 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Probiyotik mikroorganizmalarla hazırlanan farmakolojik ürünler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılan probiyotikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Süt ürünlerinde probiyotikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Et ürünlerinde probiyotikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Rapor sunumu-2 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Smith, A., Jones, C.L., 2012. Probiotics: Sources, Types and Health Benefits. Nova Science Publishers, Inc. New York. - Floch, M., Kim, A., 2010. Probiotics. SLACK Incorporated, USA
2 Versalovic, J., Wilson, M., 2008. Therapeutic Microbiology : Probiotics and Related Strategies. ASM Press, USA
3 Holzapfel, W.H., Wood, B.J.B., 2014. Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, John Wiley & Sons, Ltd. Published.
4 Noomhorm, A., Ahmad, I., Anal, A.K., 2014. Functional Foods and Dietary Supplements. Wiley-Blackwell, UK.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193