Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-746 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-746 Adı: GIDA MİKOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıdalarda bulunan küf ve mayaların izolasyonu, tanımlanması, sınıflandırılması, küf ve mayaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler, gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri, gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalarda bulunan küf ve mayaların izolasyonu, tanımlanması, sınıflandırılması konularını açıklayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdalarda bulunabilen küf ve mayalar, küf ve mayaların üremesini etkileyen faktörler, küflerin ve mayaların izolasyonu, tanımlanması ve sınıflandırılması, gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri, gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü, mikotoksinlerin analiz yöntemleri, yasal yönetmelikler, küf ve mayaların gıda endüstrisinde kullanımı ve starter kültürleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdalarda bulunabilen küf ve mayaların özellikleri-I Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Gıdalarda bulunabilen küf ve mayaların özellikleri-II Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Küf ve mayaların üremesini etkileyen faktörler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Küflerin izolasyonu, tanımlanması ve sınıflandırılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Mayaların izolasyonu, tanımlanması ve sınıflandırılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri- I Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri-II Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Çeşitli gıdalardaki küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri ile ilgili ödevlerin sunumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü-I Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü-II Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Mikotoksinlerin analiz yöntemleri, yasal yönetmelikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Gıda endüstrisinde kullanılan küfler ve küf starter kültürleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Gıda endüstrisinde kullanılan mayalar ve maya starter kültürleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Gıdalardaki mikotoksinler ile ilgili ödevlerin sunumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Heperkan, D., 2014. Gıdalarda Mikotoksinler. Sidas Medya Ltd. Şti.
2 Pitt, J.I., Hocking, A.D., 2009. Fungi and Food Spoilage. Springer Science+Business Media, New York. 524 p.
3 Carlile, M.J., Watkinson, S.C., Gooday, G.W., 2001. The Fungi. 2 nd Ed. Academic Press, London. 603 p.
4 Dijksterhuis, J., Samson, R.A., 2007. Food Mycology – A Multifaceted Approach to Fungi and Food. CRC Press. Boca Raton, 427 p.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193