Dersin İçeriği |
Gıdalarda bulunabilen küf ve mayalar, küf ve mayaların üremesini etkileyen faktörler, küflerin ve mayaların izolasyonu, tanımlanması ve sınıflandırılması, gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri, gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü, mikotoksinlerin analiz yöntemleri, yasal yönetmelikler, küf ve mayaların gıda endüstrisinde kullanımı ve starter kültürleri |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Gıdalarda bulunabilen küf ve mayaların özellikleri-I |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 |
Gıdalarda bulunabilen küf ve mayaların özellikleri-II |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 |
Küf ve mayaların üremesini etkileyen faktörler |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 |
Küflerin izolasyonu, tanımlanması ve sınıflandırılması |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 |
Mayaların izolasyonu, tanımlanması ve sınıflandırılması |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 |
Gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri- I |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 |
Gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri-II |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Çeşitli gıdalardaki küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri ile ilgili ödevlerin sunumu |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 |
Gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü-I |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 |
Gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü-II |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 |
Mikotoksinlerin analiz yöntemleri, yasal yönetmelikler |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 |
Gıda endüstrisinde kullanılan küfler ve küf starter kültürleri |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 |
Gıda endüstrisinde kullanılan mayalar ve maya starter kültürleri |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 |
Gıdalardaki mikotoksinler ile ilgili ödevlerin sunumu |
Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Heperkan, D., 2014. Gıdalarda Mikotoksinler. Sidas Medya Ltd. Şti. |
2 |
Pitt, J.I., Hocking, A.D., 2009. Fungi and Food Spoilage. Springer Science+Business Media, New York. 524 p. |
3 |
Carlile, M.J., Watkinson, S.C., Gooday, G.W., 2001. The Fungi. 2 nd Ed. Academic Press, London. 603 p. |
4 |
Dijksterhuis, J., Samson, R.A., 2007. Food Mycology – A Multifaceted Approach to Fungi and Food. CRC Press. Boca Raton, 427 p. |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
|