Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-748 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-748 Adı: GIDA KAYNAKLI PATOJEN MİKROORGANİZMALAR Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların etki mekanizmaları ve gıdalarda kontrol altına alınma yöntemleri konularında öğrencilere ileri düzeyde bilgi kazandırılma Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar hakkında bilimsel makaleleri kritik olarak değerlendirip, sonuç çıkarma becerisi kazanma

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda kaynaklı patojen mikroorganizma ve parazitler sınıflandırılması, gelişimleri üzerine etkili faktörler hakkında detaylı bilgi kazanacaklardır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-2 Gıda kaynaklı küfler, mikotoksin oluşum mekanizması, oluşumlarını etkileyen faktörler ve sağlık üzerine olumsuz etkileri hakkında detaylı bilgi kazanacaklardır PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda kaynaklı patojen mikroorganizma ve parazitler sınıflandırılması; Gelişmeleri üzerine etkili faktörler; Gıda kaynaklı patojen bakteriler, virulans faktörler ve patojenite mekanizmaları; Gıda kaynaklı küfler: Mikotoksin oluşum mekanizması, sağlık üzerine etkileri, Gıda kaynaklı virüsler; Gıda kaynaklı parazitler; Su ürünleri toksinleri, sağlığa olumsuz etkileri; Yeni gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri; Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler, Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda kaynaklı patojen mikroorganizma ve parazitler sınıflandırılması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların gelişmeleri üzerine etkili faktörler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Gıda kaynaklı patojen bakteriler, virulans faktörler ve patojenite mekanizmaları-1 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Gıda kaynaklı patojen bakteriler, virulans faktörler ve patojenite mekanizmaları-2 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Gıda kaynaklı küfler, mikotoksin oluşum mekanizması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler ve sağlık üzerine olumsuz etkileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Gıda kaynaklı virüsler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Gıda kaynaklı parazitler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Su ürünleri toksinleri ve riskli su ürünleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri açısından değerlendirilmeleri-1 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri açısından değerlendirilmeleri-2 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler: hızlı ve otomatik yöntemler; genetik ve immunolojik teknikler-1 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler: hızlı ve otomatik yöntemler; genetik ve immunolojik teknikler-2 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Blackburn, C., McClure.2002. Foodborne Pathogens. Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England.
2 Miliotis, M. D. and Bier, J.W. 2003. International Handbook of Foodborne Pathogens, CRC Press 2003
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193