|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların etki mekanizmaları ve gıdalarda kontrol altına alınma yöntemleri konularında öğrencilere ileri düzeyde bilgi kazandırılma Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar hakkında bilimsel makaleleri kritik olarak değerlendirip, sonuç çıkarma becerisi kazanma |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda kaynaklı patojen mikroorganizma ve parazitler sınıflandırılması, gelişimleri üzerine etkili faktörler hakkında detaylı bilgi kazanacaklardır |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Gıda kaynaklı küfler, mikotoksin oluşum mekanizması, oluşumlarını etkileyen faktörler ve sağlık üzerine olumsuz etkileri hakkında detaylı bilgi kazanacaklardır |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıda kaynaklı patojen mikroorganizma ve parazitler sınıflandırılması; Gelişmeleri üzerine etkili faktörler; Gıda kaynaklı patojen bakteriler, virulans faktörler ve patojenite mekanizmaları; Gıda kaynaklı küfler: Mikotoksin oluşum mekanizması, sağlık üzerine etkileri, Gıda kaynaklı virüsler; Gıda kaynaklı parazitler; Su ürünleri toksinleri, sağlığa olumsuz etkileri; Yeni gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri; Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler, Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıda kaynaklı patojen mikroorganizma ve parazitler sınıflandırılması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların gelişmeleri üzerine etkili faktörler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Gıda kaynaklı patojen bakteriler, virulans faktörler ve patojenite mekanizmaları-1 | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Gıda kaynaklı patojen bakteriler, virulans faktörler ve patojenite mekanizmaları-2 | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Gıda kaynaklı küfler, mikotoksin oluşum mekanizması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler ve sağlık üzerine olumsuz etkileri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Gıda kaynaklı virüsler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Gıda kaynaklı parazitler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Su ürünleri toksinleri ve riskli su ürünleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri açısından değerlendirilmeleri-1 | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri açısından değerlendirilmeleri-2 | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler: hızlı ve otomatik yöntemler; genetik ve immunolojik teknikler-1 | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler: hızlı ve otomatik yöntemler; genetik ve immunolojik teknikler-2 | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Blackburn, C., McClure.2002. Foodborne Pathogens. Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England. | |
2 | Miliotis, M. D. and Bier, J.W. 2003. International Handbook of Foodborne Pathogens, CRC Press 2003 | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 7 | 3 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 3 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 3 | 2 | 6 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
Ara Sınav | 10 | 5 | 50 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 5 | 25 |
Final Sınavı | 10 | 5 | 50 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 193 |