Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-750 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-750 Adı: FONKSİYONEL ET ÜRÜNLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE GÜNCEL YAKLAŞIM Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı fonksiyonel et ürünleri geliştirmek için yeni stratejiler hakkında bilgi edinmek ve tuz ve yağ ikameleri ve doğal katkı maddeleri gibi alternatif maddeleri öğrenmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Et teknolojisi alanında sağlıklı ürün tasarımı, fonksiyonel et ürünü kavramları hakkında bilgi edinilmesi PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Yenilikçi yaklaşımlarla et ürünü formülasyonu oluşturabilme, ürün kalitesini değerlendirebilme konularında mühendislik bakış açısının geliştirilmesi. PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ders kapsamında fonksiyonel ürün tanımı, fonksiyonel et ürünleri geliştirme stratejileri kapsamında tuz, toplam yağ, toplam doymuş yağ, toplam enerji ve katkı maddeleri kullanımının azaltılması konusunda uygulanan işlemler ve fonksiyonel et ürünleri üretimine yönelik yapılan güncel çalışmalar hakkında bilgi verilecektir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Fonksiyonel et ürünü kavramı Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
2 Hayvan besleme ve fonksiyonel et kavramı ilişkisi Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
3 Ette bulunan biyoaktif bileşenler ve bu bileşenlerden fonksiyonel katkı olarak yararlanılması Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
4 Fonksiyonel et ürünleri ve yağ ilişkisi Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
5 Fonksiyonel et ürünleri ve yağ ilişkisi Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
6 Et ürünlerinde farklı ekstraktların (meyve, sebze ve çeşitli bitkisel ekstraktlar) kullanımı Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
7 Et ürünlerinde farklı ekstraktların (meyve, sebze ve çeşitli bitkisel ekstraktlar) kullanımı Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav
9 Et ürünlerinde farklı ekstraktların (meyve, sebze ve çeşitli bitkisel ekstraktlar) kullanımı Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
10 Et ürünlerinde tuzun azaltılması stratejileri Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
11 Et ürünlerinde nitrit/nitrat ve fosfatın azaltılması stratejileri Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
12 Et ürünlerinde nitrit/nitrat ve fosfatın azaltılması stratejileri Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
13 Et ürünlerinde fonksiyonel mikroorganizmaların kullanımı ve etkileri Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
14 Et ürünlerinde fonksiyonel mikroorganizmaların kullanımı ve etkileri Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
15 Et ürünlerinde fonksiyonel mikroorganizmaların kullanımı ve etkileri Tartışma Yöntemi Kaynak Tarama Beyin Fırtınası
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 14 4 20
9.Proje
Final Sınavı 14 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 14 28
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 4 7 28
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 4 14 56
0
0
Toplam İş Yükü 168