|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Çeşitli gıda proseslerinde gıdaların bileşimlerinde gerçekleşen değişimler ve oluşan yeni maddeler konusunda öğrencileri bilgi sahibi yapmak. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda bileşenlerinin neler olduğunu söyleyebilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | İşlenmeleri sırasında gıda bileşenlerinde oluşan değişimleri açıklayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıda bileşenlerinin ve stabilitelerinin irdelenmesi, hazırlık, işleme ve depolama sırasında gıda bileşenlerinde meydana gelen değişimler ile meyve sebze işleme, süt ürünleri üretimi, et ürünleri üretimi, tahılların işlenmesi, yağların işlenmesi, şekerleme ve fırın ürünlerinin üretimleri esnasındaki değişimlerin ortaya konulması ve bu gıdaların üretilmeleri sırasında oluşan yeni bileşiklerin varlığının ortaya konulması. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıdaların bileşimini oluşturan maddeler ve stabiliteleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Gıdaların bileşimini oluşturan maddeler ve stabiliteleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Gıdaların bileşimini oluşturan maddeler ve stabiliteleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Gıda bileşenlerinde değişime neden olan faftörler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Hazırlık, işleme ve depolama sırasında gıda bileşenlerinde meydana gelen değişimler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Hazırlık, işleme ve depolama sırasında gıda bileşenlerinde meydana gelen değişimler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Meyve sebzelerin depolanması ve işlenmesi sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Süt ürünleri üretimi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Et ürünleri üretimi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Tahılların işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Yağların işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Şekerleme ürünlerinin işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Fırıncılık ürünlerinin işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Gıdaların üretilmeleri sırasında oluşan yeni bileşikler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Henry, C. J. K., Heppell, N. J. , 1998. Nutritional Aspects of Food Processing and Ingredients. Aspen Publishers, 186 p. | |
2 | Hedley, C.L., 2001. Carbohydrates in Grain Legume Seeds: Improving Nutritional Quality and Agronomic Characteristics. Wallingford, Oxon, UK ; New York, NY, USA : CABI Pub., 338 p. | |
3 | Henry, C.J.K., Chapman, C., 2002. The Nutrition Handbook for Food Processors [electronic resource] Boca Raton, Fla. : CRC Press ; Cambridge, England : Woodhead Pub., 504 p. | |
4 | Awad, A. B., Bradford, P.G., 2006. Nutrition and Cancer Prevention. CRC Press, 640 p. | |
5 | Mine, Y., Miyashita, K ., Shahidi, F., 2009. Nutrigenomics and Proteomics in Health and Disease: Food Factors and Gene Interactions. Wiley-Blackwell, 399 p. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 8 | 16 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 3 | 6 | 18 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 6 | 30 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 4 | 16 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 6 | 30 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 186 |