Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-754 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-754 Adı: ÜRETİM VE DEPOLAMADA GIDA BİLEŞENLERİNİN DEĞİŞİMİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Çeşitli gıda proseslerinde gıdaların bileşimlerinde gerçekleşen değişimler ve oluşan yeni maddeler konusunda öğrencileri bilgi sahibi yapmak.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda bileşenlerinin neler olduğunu söyleyebilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 İşlenmeleri sırasında gıda bileşenlerinde oluşan değişimleri açıklayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda bileşenlerinin ve stabilitelerinin irdelenmesi, hazırlık, işleme ve depolama sırasında gıda bileşenlerinde meydana gelen değişimler ile meyve sebze işleme, süt ürünleri üretimi, et ürünleri üretimi, tahılların işlenmesi, yağların işlenmesi, şekerleme ve fırın ürünlerinin üretimleri esnasındaki değişimlerin ortaya konulması ve bu gıdaların üretilmeleri sırasında oluşan yeni bileşiklerin varlığının ortaya konulması.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdaların bileşimini oluşturan maddeler ve stabiliteleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Gıdaların bileşimini oluşturan maddeler ve stabiliteleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Gıdaların bileşimini oluşturan maddeler ve stabiliteleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Gıda bileşenlerinde değişime neden olan faftörler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Hazırlık, işleme ve depolama sırasında gıda bileşenlerinde meydana gelen değişimler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Hazırlık, işleme ve depolama sırasında gıda bileşenlerinde meydana gelen değişimler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Meyve sebzelerin depolanması ve işlenmesi sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Süt ürünleri üretimi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Et ürünleri üretimi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Tahılların işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Yağların işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Şekerleme ürünlerinin işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Fırıncılık ürünlerinin işlenmesi ve depolanması sırasında gerçekleşen bileşim değişiklikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Gıdaların üretilmeleri sırasında oluşan yeni bileşikler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Henry, C. J. K., Heppell, N. J. , 1998. Nutritional Aspects of Food Processing and Ingredients. Aspen Publishers, 186 p.
2 Hedley, C.L., 2001. Carbohydrates in Grain Legume Seeds: Improving Nutritional Quality and Agronomic Characteristics. Wallingford, Oxon, UK ; New York, NY, USA : CABI Pub., 338 p.
3 Henry, C.J.K., Chapman, C., 2002. The Nutrition Handbook for Food Processors [electronic resource] Boca Raton, Fla. : CRC Press ; Cambridge, England : Woodhead Pub., 504 p.
4 Awad, A. B., Bradford, P.G., 2006. Nutrition and Cancer Prevention. CRC Press, 640 p.
5 Mine, Y., Miyashita, K ., Shahidi, F., 2009. Nutrigenomics and Proteomics in Health and Disease: Food Factors and Gene Interactions. Wiley-Blackwell, 399 p.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 6 18
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 6 30
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 4 16
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 5 6 30
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 6 30
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 186