Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-764 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-764 Adı: BAHÇE ÜRÜNLERİNDE KULLANILAN AMBALAJ MALZEMELERİ VE AMBALAJL Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HALİL İBRAHİM OĞUZ (hioguz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
HALİL İBRAHİM OĞUZ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bahçe ürünlerinde derimde tüketime kadar geçen süre içerisinde kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj teknikleri ve ambalajlama öncesi bazı aşamaları öğretmek amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bahçe ürünlerinin deriminden tüketime kadar olan süreçte kullanılan ambalaj malzemelerini, ambalajlama tekniklerini ve ambalajlamayı öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Ambalaj malzemelerinin özelliklerini öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Ambalaj malzemelerinin ve ürünün karşılıklı etkilerini öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bahçe ürünlerinde derimden tüketime kadar geçen süre içerisinde kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj teknikleri ve ambalajlama öncesi bazı aşamalar, ambalaj malzemelerinin gaz, ısı ve su buharı geçirgenlikleri, kalınlık ve sertlik gibi bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, bahçe ürünleri üzerinde meyveler ile ambalaj malzemeleri arasındaki ilişki, meyve ve sebzeler için kullanılan yeni paketleme teknikleri incelenecektir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Paketleme materyalleri Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
2 Paketleme sistemi ve teknolojisi Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
3 Paketleme makinaları Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
4 Paketleme kuralları Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
5 Paketlemenin ürün kalitesine etkileri Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
6 Paketlemede sterilizasyon ve mikroorganizma kontrolü Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
7 Aseptik paketleme sistemi Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
8 Ara Sınav
9 Modifiye atmosfer paketleme Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
10 Vakum paketleme Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
11 Taze ve işlemiş meyvelerin paketlenmesi Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
12 Taze ve işlemiş meyvelerin paketlenmesi Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
13 Kuru ve kurutulmuş bahçe ürünlerinin paketlenmesi Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
14 Tazeliğini korumak için paketleme ve depolam Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
15 Fresh-cut (taze kesilmiş-dilimlenmiş) ürünlerinin paketlenmesi Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 1. Kadoya, T. Food Packaging. ISBN: 0-12-393590-3. Academic pres limited. 24-28 Oval Road London. 2. Gray, J.I., Harte, B.R., Miltz, J., 1987, Food Product- Package Compability, U.S.A. 3.Blakistone, A.B., 1998, Principles And Applications Of Modified Atm
2 1. Brian How, R., 1991. Marketing Fresh Fruits and Vegetables. ISBN 0-442-00450-8. AVI publ. Van Nostrond Reinhold 115. Fifth Avenue Newyork.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180