|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HALİL İBRAHİM OĞUZ (hioguz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
HALİL İBRAHİM OĞUZ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bahçe ürünlerinde derimde tüketime kadar geçen süre içerisinde kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj teknikleri ve ambalajlama öncesi bazı aşamaları öğretmek amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Bahçe ürünlerinin deriminden tüketime kadar olan süreçte kullanılan ambalaj malzemelerini, ambalajlama tekniklerini ve ambalajlamayı öğrenir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Ambalaj malzemelerinin özelliklerini öğrenir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Ambalaj malzemelerinin ve ürünün karşılıklı etkilerini öğrenir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bahçe ürünlerinde derimden tüketime kadar geçen süre içerisinde kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj teknikleri ve ambalajlama öncesi bazı aşamalar, ambalaj malzemelerinin gaz, ısı ve su buharı geçirgenlikleri, kalınlık ve sertlik gibi bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, bahçe ürünleri üzerinde meyveler ile ambalaj malzemeleri arasındaki ilişki, meyve ve sebzeler için kullanılan yeni paketleme teknikleri incelenecektir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Paketleme materyalleri | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
2 | Paketleme sistemi ve teknolojisi | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
3 | Paketleme makinaları | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
4 | Paketleme kuralları | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
5 | Paketlemenin ürün kalitesine etkileri | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
6 | Paketlemede sterilizasyon ve mikroorganizma kontrolü | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
7 | Aseptik paketleme sistemi | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Modifiye atmosfer paketleme | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
10 | Vakum paketleme | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
11 | Taze ve işlemiş meyvelerin paketlenmesi | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
12 | Taze ve işlemiş meyvelerin paketlenmesi | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
13 | Kuru ve kurutulmuş bahçe ürünlerinin paketlenmesi | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
14 | Tazeliğini korumak için paketleme ve depolam | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
15 | Fresh-cut (taze kesilmiş-dilimlenmiş) ürünlerinin paketlenmesi | Yüzyüze eğitim/Uzaktan Eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | 1. Kadoya, T. Food Packaging. ISBN: 0-12-393590-3. Academic pres limited. 24-28 Oval Road London. 2. Gray, J.I., Harte, B.R., Miltz, J., 1987, Food Product- Package Compability, U.S.A. 3.Blakistone, A.B., 1998, Principles And Applications Of Modified Atm | |
2 | 1. Brian How, R., 1991. Marketing Fresh Fruits and Vegetables. ISBN 0-442-00450-8. AVI publ. Van Nostrond Reinhold 115. Fifth Avenue Newyork. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |