Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-766 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-766 Adı: BAKTERİYEL GIDA PATOJENLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HİLAL YILDIZ (hilalyildiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda kaynaklı patojen bakterilerin etki mekanizmaları ve gıdalarda kontrol altına alınma yöntemleri konularında öğrencilere ileri düzeyde bilgi kazandırılma, Gıda kaynaklı patojen bakteriler hakkında bilimsel makaleleri kritik olarak değerlendirip, sonuç çıkarma becerisi kazanma

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Hangi patojenin hangi gıda türünde bulunabileceğini ve hangi çeşit zehirlenmeye neden olabileceğini tespit edebilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların sınıflandırılması, gelişmeleri üzerine etkili faktörler, sağlık üzerine etkileri, yeni gıda muhafaza yöntemleri ve patojen bakteriler üzerine etkisi, patojen bakteri analizlerinde ileri teknikler
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların sınıflandırılması Anlatım, tartışma
2 Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların gelişmeleri üzerine etkili faktörler Anlatım, tartışma
3 Gıda kaynaklı patojen bakterilerin patojenite mekanizmaları Anlatım, tartışma
4 Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların sağlık üzerine etkileri Anlatım, tartışma v
5 Gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri açısından değerlendirilmeleri Anlatım, tartışma
6 Patojen bakteriler -1 Anlatım, tartışma
7 Patojen bakteriler -2 Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Patojen bakteriler -3 Anlatım, tartışma
10 Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler: hızlı ve otomatik yöntemler; genetik veimmunolojik teknikler-1 Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları - 1 Anlatım, tartışma
12 Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları - 2 Anlatım, tartışma
13 Öğrenci sunumları Anlatım, tartışma
14 Öğrenci sunumları Anlatım, tartışma
15 Öğrenci sunumları Anlatım, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Blackburn, C., McClure.2002. Foodborne Pathogens. Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England.
2 Miliotis, M. D. and Bier, J.W. 2003. International Handbook of Foodborne Pathogens, CRC Press 2003
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193