Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-772 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-772 Adı: GIDALARDA OLFAKTOMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Aroma bileşikleri gıdalarda kaliteyi ve tüketici tercihini etkileyen önemli kalite parametrelerinden birisi olmakla birlikte bu bileşikler içerisinde aroma-aktif olarak nitelendirilen maddeler içinde bulunduğu gıdanın karakterini belirlemektedir. Gıdalarda aroma-aktif bileşiklerinin karakterizasyonunun başarısı, temelde aroma-aktif bileşiklerin olfaktometrik yöntemlerle belirlenmesine bağlıdır. Tüm bunlar dikkate alındığında bu derste ayrıntılı bir şekilde gıdalarda buluna aroma-aktif bileşiklerin belirlenmesinde uygulanan olfaktometrik yöntemlerin anlatımı amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Aroma bileşiklerini bilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Aroma bileşikleri ile aroma aktif bileşikler arasındaki temel farkı kavrar. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Olfaktometrik analizin temel prensiplerini kavrar. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Olfaktometrik analiz yöntemlerini öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Olfaktometrik analiz sonuçlarını nasıl yorumlaması gerektiğini öğrenir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Olfaktometri ve önemi, Aroma-Aktif Bileşikler, Gıdaların Olfaktometrik Analizlere Hazırlanması, Olfaktometrik Analiz Öncesi Aromatik Ekstraktların Güvenilirliği, Olfaktometre çeşitleri ve özellikleri, Gıdalarda Olfaktometrik Analiz Yöntemleri, Olfaktometrik Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Aroma maddelerine giriş, Aroma maddelerinin temel özellikleri, sınıflandırılmaları Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Koku algılama eşik değeri, Aroma-aktif bileşik, koku tanımlaması gibi kavramların anlatımı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Aroma ve aroma aktif bileşiklerin ekstraksiyon teknikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Olfaktometrik analize giriş, Olfaktometri ve önemi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Olfaktometri teknikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Aroma Ekstrakt Dilisyon Analizi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Kombine Hedonik Aroma Tepki Ölçümü Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Frekans Tayini Tekniği Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Zaman Yoğunluk Tekniği (OSME) Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Arka Yoğunluk Değerlendirme Tekniği Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Olfaktometri tekniklerinin karşılaştırmalı analizi-I Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Olfaktometri tekniklerinin karşılaştırmalı analizi-II Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Olfaktometri tekniklerinin karşılaştırmalı analizi-III Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Olfaktometrik analizin avantajları ve gıda sanayi açısından önemi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Etiévant P.X. (2002) Odour Intensity Evaluation in GC-Olfactometry by Finger Span Method. In: Jackson J.F., Linskens H.F. (eds) Analysis of Taste and Aroma. Molecular Methods of Plant Analysis, vol 21. Springer, Berlin, Heidelberg.
2 Mahattanatawee, K. & Rouseff, R. (2011). Gas Chromatography/Olfactometry (GC/O). In: Practical Analysis of Flavor and Fragrance Materials. Pp. 69–90. John Wiley & Sons, Ltd.
3 Adlard, E.R. Ray Marsili (Ed): Flavor, Fragrance and Odor Analysis. Chromatographia 76, 1791–1792 (2013)
4 Steinhaus, M. (2020). Chapter 9 Gas Chromatography–Olfactometry: Principles{,} Practical Aspects and Applications in Food Analysis. In: Advanced Gas Chromatography in Food Analysis. Pp. 337–399. The Royal Society of Chemistry.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Kitaplar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180