|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Doktora | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | KEMAL ŞEN (kemalsen@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Aroma bileşikleri gıdalarda kaliteyi ve tüketici tercihini etkileyen önemli kalite parametrelerinden birisi olmakla birlikte bu bileşikler içerisinde aroma-aktif olarak nitelendirilen maddeler içinde bulunduğu gıdanın karakterini belirlemektedir. Gıdalarda aroma-aktif bileşiklerinin karakterizasyonunun başarısı, temelde aroma-aktif bileşiklerin olfaktometrik yöntemlerle belirlenmesine bağlıdır. Tüm bunlar dikkate alındığında bu derste ayrıntılı bir şekilde gıdalarda buluna aroma-aktif bileşiklerin belirlenmesinde uygulanan olfaktometrik yöntemlerin anlatımı amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Aroma bileşiklerini bilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Aroma bileşikleri ile aroma aktif bileşikler arasındaki temel farkı kavrar. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Olfaktometrik analizin temel prensiplerini kavrar. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Olfaktometrik analiz yöntemlerini öğrenir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Olfaktometrik analiz sonuçlarını nasıl yorumlaması gerektiğini öğrenir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Olfaktometri ve önemi, Aroma-Aktif Bileşikler, Gıdaların Olfaktometrik Analizlere Hazırlanması, Olfaktometrik Analiz Öncesi Aromatik Ekstraktların Güvenilirliği, Olfaktometre çeşitleri ve özellikleri, Gıdalarda Olfaktometrik Analiz Yöntemleri, Olfaktometrik Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Aroma maddelerine giriş, Aroma maddelerinin temel özellikleri, sınıflandırılmaları | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Koku algılama eşik değeri, Aroma-aktif bileşik, koku tanımlaması gibi kavramların anlatımı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Aroma ve aroma aktif bileşiklerin ekstraksiyon teknikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Olfaktometrik analize giriş, Olfaktometri ve önemi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Olfaktometri teknikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Aroma Ekstrakt Dilisyon Analizi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Kombine Hedonik Aroma Tepki Ölçümü | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Frekans Tayini Tekniği | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Zaman Yoğunluk Tekniği (OSME) | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Arka Yoğunluk Değerlendirme Tekniği | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Olfaktometri tekniklerinin karşılaştırmalı analizi-I | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Olfaktometri tekniklerinin karşılaştırmalı analizi-II | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Olfaktometri tekniklerinin karşılaştırmalı analizi-III | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Olfaktometrik analizin avantajları ve gıda sanayi açısından önemi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Etiévant P.X. (2002) Odour Intensity Evaluation in GC-Olfactometry by Finger Span Method. In: Jackson J.F., Linskens H.F. (eds) Analysis of Taste and Aroma. Molecular Methods of Plant Analysis, vol 21. Springer, Berlin, Heidelberg. | |
2 | Mahattanatawee, K. & Rouseff, R. (2011). Gas Chromatography/Olfactometry (GC/O). In: Practical Analysis of Flavor and Fragrance Materials. Pp. 69–90. John Wiley & Sons, Ltd. | |
3 | Adlard, E.R. Ray Marsili (Ed): Flavor, Fragrance and Odor Analysis. Chromatographia 76, 1791–1792 (2013) | |
4 | Steinhaus, M. (2020). Chapter 9 Gas Chromatography–Olfactometry: Principles{,} Practical Aspects and Applications in Food Analysis. In: Advanced Gas Chromatography in Food Analysis. Pp. 337–399. The Royal Society of Chemistry. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitaplar |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |