|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | İNANÇ TURİZMİ (TEZLİ YÜKSEK LİSANS) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BURCU GÜLSEVİL BELBER (bbelber@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı öğrencilere yiyecek ve içecek yönetim uygulamaları ve inanç turizmine olan etkileri hakkında ayrıntılı bilginin verilmesi, yiyecek ve içecek konusunda farklı bir yaklaşım gerektiren inanç turizminde göz önüne alınması gereken noktaların aktarılmasıdır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Yiyecek-içecek hizmetleri ile ilgili bilgi sahibi olma ve bu bilgileri inanç turizmi alanında kullanabilme. |
PÇ-2 İnanç turizminin turizm sektörü içindeki yerini ve önemini kavrar, bu turizm türünün dinamiklerini makro ve mikro açılardan bütüncül bir bakış açısı ile anlar, analiz eder, sorgulayabilir ve sorunların çözümlerine ilişkin karar verebilir. PÇ-4 İnanç turizmi kapsamındaki konulara disiplinler arası bir yaklaşım ve bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşarak bu alanda yaşanan gelişmeleri izleyebilir, yorumlayabilir, tartışabilir ve bilimsel çözümler üretebilir. PÇ-8 İnanç turizminin kendine özgü dinamiklerini ve gerektirdiği hassasiyetleri, bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin işleyişlerini makro ve mikro açılardan bütüncül bir bakış açısı ile anlayabilir, analiz edebilir, sorgulayabilir ve sorunların çözümlerine ilişkin karar verebilir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Helal gıda, koşer, vejeteryan ve vegan beslenmenin ve yasaklı gıdaların dini turizmde yiyecek ve içecek hizmetlerine olan etkilerini kavrayarak turizm sektöründeki paydaşlara bu konularda bilgi sunabilme. |
PÇ-8 İnanç turizminin kendine özgü dinamiklerini ve gerektirdiği hassasiyetleri, bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin işleyişlerini makro ve mikro açılardan bütüncül bir bakış açısı ile anlayabilir, analiz edebilir, sorgulayabilir ve sorunların çözümlerine ilişkin karar verebilir. PÇ-9 İnanç turizmi alanında faaliyet gösterecek bir işletmeyi kurabilmek, yürütebilmek ve yönetebilmek için gerekli olan teorik bilgiyi edinir, edindiği bilgileri pratiğe uyarlayabilirve inisiyatif kullanabilir. PÇ-10 Alanıyla ilgili konuları, disiplinler arası bir yaklaşımın getirdiği farklı ve bütüncül bakış açısı ile değerlendirebilir, etik ilkeleri benimseme ve bunu bilimsel duruş ve yaklaşımlarına yansıtarak farklı inanç ve fikirlere saygılı olur. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor Performans Ödevi |
DÖÇ-3 | Yiyecek ve içecek hizmetlerinin inanç turizmindeki özel yerini anlayabilme, bu alandaki gelişmeleri izleyecek bilgi birikimine sahip olma, bu hizmetler ile müşteri memnuniyeti arasındaki ilişkiyi kavrayarak gerektiğinde sorunları çözebilme, müşteri beklentilerini karşılayacak uygulamaları yaşama geçirebilme. |
PÇ-2 İnanç turizminin turizm sektörü içindeki yerini ve önemini kavrar, bu turizm türünün dinamiklerini makro ve mikro açılardan bütüncül bir bakış açısı ile anlar, analiz eder, sorgulayabilir ve sorunların çözümlerine ilişkin karar verebilir. PÇ-4 İnanç turizmi kapsamındaki konulara disiplinler arası bir yaklaşım ve bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşarak bu alanda yaşanan gelişmeleri izleyebilir, yorumlayabilir, tartışabilir ve bilimsel çözümler üretebilir. PÇ-8 İnanç turizminin kendine özgü dinamiklerini ve gerektirdiği hassasiyetleri, bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin işleyişlerini makro ve mikro açılardan bütüncül bir bakış açısı ile anlayabilir, analiz edebilir, sorgulayabilir ve sorunların çözümlerine ilişkin karar verebilir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Çeşitli inançlara uygun standart yemek tariflerinin oluşturulma sürecini anlayabilme, bu süreci yönetebilecek bilgi birikimine sahip olma. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Yemek-Miras-Kültür Arasındaki İlişkiler | Ders anlatımı, tartışma |
2 | Yemek ve Din Arasındaki İlişkiler | Ders anlatımı, tartışma |
3 | Yemek, Din ve Turizm Arasındaki İlişkiler | Ders anlatımı, tartışma |
4 | Kültürel Çekicilik Olarak Dini Yemekler | Ders anlatımı, tartışma |
5 | Manastır ve Tapınak Yemekleri Gıda Hediyelik Eşyaları Gıda Ritüelleri | Ders anlatımı, tartışma |
6 | Dini İnançlara Göre Yiyecek-İçecek Konusundaki Eğilimler Farklı İnançlardaki Yiyecek-İçecek Uygulamaları | Ders anlatımı, tartışma |
7 | İnanç Sistemlerine Bağlı Yiyecek İçecek Uygulamalarının Ekonomik Etkileri | Ders anlatımı, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar | Sunum, makale |
10 | Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar | Sunum, makale |
11 | Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar | Sunum, makale |
12 | Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar | Sunum, makale |
13 | Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar | Sunum, makale |
14 | Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar | Sunum, makale |
15 | Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar | Sunum, makale |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Jack D. Ninemeier (2005). Managing Food and Beverage Operations, AH&MA Publishings. | |
2 | B. Davis (1998). Food and Beverage Management, Butterworth-Heinemann | |
3 | Olsen, D.H. and Timothy, D.J.(Eds). (2021). The Routledge Handbook of Religious and Spiritual Tourism, London: Routledge Taylor and Francis. | |
4 | Wiltshier, P. and Griffin, M. (Eds.), (2019). Managing Religious Tourism, Wallingford: CABI. | |
5 | Carolan, M. (2012). The Sociology of Food and Agriculture, London: Routledge. | |
6 | Hall, C.M. and Prayag, G. (Eds.) (2020) The Routledge Handbook of Halal Hospitality and Islamic Tourism, London: Routledge. | |
7 | Hall, C.M, Sharples, L., Mitchell, R., Macionis, N. and Cambourne, B. (Eds.), (2003). Food Tourism around the World: Development, Management and Markets, Oxford: Butterworth-Heinemann. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders anlatımı, konulara bağlı sınıf içi tartışmalar, makale incelemeleri, örnek olay çalışmaları ve ödevler |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 4 | 16 | 64 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 4 | 8 | 32 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 5 | 8 | 40 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 0 | ||
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |