Kodu: LVS 112 |
Adı: TEMEL YEM BİLGİSİ VE HAYVAN BESLEME |
Teorik+Uygulama: 3+1 |
AKTS: 5 |
|
Sınıf/Yarıyıl |
1 / Bahar |
Ders Düzeyi |
Önlisans |
Ders Türü |
Zorunlu |
Bölümü |
LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI |
Ön Koşul Dersleri |
Yok |
Öğretim Sistemi |
Örgün |
Ders Süresi |
14 Hafta |
Öğretim Elemanı |
MURAT ŞEN (muratsen@nevsehir.edu.tr) |
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|
Öğretim Dili |
Türkçe |
Sınıf Dışı Uygulama/Staj |
Yok |
Dersin Amacı |
Bu derste temel besin maddelerini (Karbonhidrat, yağ, protein, mineral, vitamin ve su) tanıtmak, fonksiyonlarını öğretmek, yemleri ve yemlerin genel özellikleri ve besin madde içerikleri hakkında, yemlerin değer takdiri konusunda ve çiftlik hayvanları için besin madde gereksinmesi ile ilgili kavramlar hakkında genel bilgi vermek, rasyon hazırlama prensipleri hakkında bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Yem maddelerinin genel özelliklerini açıklayabilecek. |
PÇ-7 Kuramsal olarak belirlenen besleme protokollerini hazırlar ve kullanır. PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır.
|
|
DÖÇ-2 |
Sığır, koyun ve keçi gibi geviş getiren hayvanların temel ilkelerini açıklayabilecek. |
PÇ-2 Hayvanların yaşamsal belirtilerini yorumlar ve gerekli durumlarda temel ilk yardım uygulamalarını yapar.
PÇ-7 Kuramsal olarak belirlenen besleme protokollerini hazırlar ve kullanır.
|
|
DÖÇ-3 |
Kanatlı beslenmesinin temel ilkelerini açıklayabilecektir. |
PÇ-7 Kuramsal olarak belirlenen besleme protokollerini hazırlar ve kullanır.
|
|
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Bu ders, hayvan besleme ile ilgili tanımlar, temel besin maddeleri, vücut ihtiyaçları, farklı türlerin sindirim sistemleri ve farklılıkları, yem bitkileri, Kaba ve konsantre yemlerin tanımı, yem katkı maddeleri, yemlerin işlenmesi rasyon hazırlama yöntemleri, beslenmeye bağlı bozuklukları kapsamaktadır. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Yem Bilgisine Giriş |
Sunum anlatım, soru- cevap
|
2 |
Kaba Yemler
|
Sunum anlatım, soru- cevap
|
3 |
Konsantre Yemler |
Sunum anlatım, soru- cevap
|
4 |
Konsantre Yemler |
Sunum anlatım, soru- cevap
|
5 |
Yem Katkı Maddeleri ve Biyoteknoloji |
Sunum anlatım, soru- cevap
|
6 |
Yem Katkı Maddeleri ve Biyoteknoloji |
Sunum anlatım, soru- cevap
|
7 |
Karma Yem Üretimi Ve Yem Analiz Teknikleri |
Sunum anlatım, soru- cevap
|
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Karma Yem Üretimi Ve Yem Analiz Teknikleri |
Sunum anlatım, soru- cevap
|
10 |
Süt Sığırı Beslenmesinin Temel İlkeleri
|
Sunum anlatım, soru- cevap
|
11 |
Süt Sığırı Beslenmesinin Temel İlkeleri
|
Sunum anlatım, soru- cevap
|
12 |
Besi Sığırı Koyun Ve Keçi Beslenmesinin Temel İlkeleri
|
Sunum anlatım, soru- cevap
|
13 |
Besi Sığırı Koyun Ve Keçi Beslenmesinin Temel İlkeleri
|
Sunum anlatım, soru- cevap
|
14 |
Kanatlı Beslenmesinin Temel İlkeleri
|
Sunum anlatım, soru- cevap
|
15 |
Kanatlı Beslenmesinin Temel İlkeleri
|
Sunum anlatım, soru- cevap
|
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 2289 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1286 TEMEL YEM BİLGİSİ VE HAYVAN BESLEME |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar |