Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

DERİNKUYU EMİNEANA VE YAŞAR ERTAŞ TARIM VE HAYVANCILIK MESLEK YÜKSEKOKULU / LVS 228 - LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI

Kodu: LVS 228 Adı: GIDA GÜVENLİĞİNDE TEMEL PRENSİPLER Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MURAT ŞEN (muratsen@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste, gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğretilmesini kapsamaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda hijyeni genel bilgilerine sahip olur PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır.
DÖÇ-2 Gıdalarda üreyen mikroorganizmaları öğrenir PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır.
DÖÇ-3 AB Gıda Mevzuatı kapsamında kamu, sanayi/Pazar ve tüketicilerin üstendikleri sorumlulukların ele alınması PÇ-23 Analiz etme ve sentezleme becerisi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders, Gıda Güvenliği, Gıdalarda Mikroorganizmaların Gelişmesini Etkileyen Faktörler, Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler, Gıda Kaynaklı Virüsler, Gıda Kaynaklı Parazitler, Kimyasal Gıda Güvenliği Tehlikeleri, Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrol Sistemleri, Gıda Kaynaklı Patojenlerin Epidemiyolojisini kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda hijyenine giriş Sunum anlatım, soru- cevap
2 Gıda hijyeni hakkında genel bilgi Sunum anlatım, soru- cevap
3 Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni Sunum anlatım, soru- cevap
4 Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü+Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması+Sütün temizlenmesi Sunum anlatım, soru- cevap
5 Gıdalarda mikroorganizmaların gelişimi Sunum anlatım, soru- cevap
6 Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması Sunum anlatım, soru- cevap
7 Emülsiyon teknolojisi Sunum anlatım, soru- cevap
8 Ara Sınav
9 Salam üretim teknolojisi Sunum anlatım, soru- cevap
10 Fermente sucuk teknolojisi Sunum anlatım, soru- cevap
11 Gıdalarda kimyasal maddeler Sunum anlatım, soru- cevap
12 Gıda kalite kontrolü Sunum anlatım, soru- cevap
13 Gıdalardaki patojenlerin epidemiyolojisi Sunum anlatım, soru- cevap
14 Gıdalardaki patojenlerin epidemiyolojisi Sunum anlatım, soru- cevap
15 Gıdalardaki patojenlerin epidemiyolojisi Sunum anlatım, soru- cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3628 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 2456 GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 7 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 2 8 16
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 1 2
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 7 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90