Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ / SOS 541 - SOSYOLOJİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: SOS 541 Adı: GİRİŞİMCİLİĞİN VE YENİLİĞİN SOSYOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü SOSYOLOJİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MEHMET CANSIZ (mehmetcansiz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste; girişimcilik ve yenilik kavramları ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik boyutlarıyla tartışılacaktır. Ülkemizde ve dünyadaki politika ve uygulamalar ile girişimcilik ve yenilikte başarı ve başarısızlık örnekleri incelenecektir. Bu sayede öğrencilerin; bilgi toplumu ve dijital dönüşüm nedeniyle istihdam piyasasında değişen beklentilere uygun şekilde yetenek setlerinin geliştirilmesi ve gelecek vizyonlarına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 PÇ-1 1-Sosyoloji alanındaki güncel ve en iyi uygulamaları da içeren ileri bilgiye sahiptir, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÇ-3 3-Sahip olduğu bilgiyi analiz ederek, karşılaştırarak ve sorgulayarak problemlerin çözümünde kullanır ve ilgili alanda orijinal bir araştırmayı bağımsız olarak yürütür.
Seminer-Sunum-Rapor
Dönem Ödevi - Proje
DÖÇ-2 Seminer, sunum, rapor. Dönem ödevi-Proje PÇ-
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Derste, girişimcilik ve yenilik kavramları, girişimcilik ve yenilik ekosistemi, bölgesel yenilik sistemi, üniversite sanayi iş birliği, ulusal ve uluslararası ilgili politika ve uygulamalar, girişimciliğin ve yenilikçiliğin mekan boyutu incelenecektir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Girişimcilik nedir? Ne Değildir? Tüccar, tacir, esnaf ve sanayiciden farkları nelerdir? Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
2 Yenilik ve yenilikçilik nedir? Yeniliğin, Ar-Ge ve buluştan farklılıkları nelerdir. Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
3 Girişimcilik ve yeniliğin belirleyicileri nelerdir? Toplumsal yapıyla nasıl bir ilişkisi vardır? Ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik bileşenleri nelerdir? .Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
4 Girişimcilik ve yenilik ekosistemi nedir? Bölgesel yenilik sistemi nedir? Girişimcilik ve yeniliğin uluslararası, ulusal, bölgesel, yerel sistemlerle ilişkisi nedir? Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
5 Girişimcilik ve yenilik konularında Türkiye'de ve dünyada uygulanan strateji, politika, program ve projeler nelerdir? Ülkelere katkıları nasıl olmuştur? Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
6 Girişimcilik ve yeniliğin mekanları nelerdir? Kuluçka merkezleri, iş geliştirme merkezleri, hızlandırıcılar, OSB'ler, teknoparklar, serbest bölgeler ve araştırma merkezlerinin özellikleri nelerdir? Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
7 Girişimcilik ve yenilikte üniversitenin rolü nedir? akademik girişimcilik nedir ve özellikleri nelerdir? Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
8 Ara Sınav
9 Girişimcilik ve yenilikte başarı ve başarısızlığı belirleyen faktörler nelerdir? Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
10 Girişimcilik ve yeniliğe sermayenin etkisi nasıl olmaktadır? Kültürel, sosyal, beşeri, psikolojik, ekonomik ve ilişkisel sermaye nedir? Bu sermaye türlerinin girişimcilik ve yeniliğe etkileri nelerdir? Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
11 Girişimcilik ve yenilik kültürünü nasıl gelişmiştir? Gelişmekte olan ülkelerde girişimcilik ve yeniliğin geliştirilmesinin önündeki engeller nelerdir? Mikro, mezo ve makro düzeyde bileşenleri nelerdir?Bireysel, organizasyonel ve kurumsal düzeyde hangi engeller mevcuttur? Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
12 Uluslararası girişimcilik, yenilik, yenilikçi sınıf, dijitalleşme ve rekabetçilik endekslserinin incelenmesi ve Türkiye tartışmasının yapılması. Anlatma, tartışma, beyin fırtınası, soru cevap ve vaka incelemesi.
13 Teknopark, OSB ve araştırma merkezi ziyareti. Nevşehir uygulamasının incelenmesi. Gezi gözlem ve görüşme.
14 Proje sunumları Sunum, ve tartışma.
15 Proje sunumları Sunum ve tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Girişimcilik ve yenilik konusunda yayınlanmış makale, kitap ve raporlar. Ulusal ve uluslararası kurumların istatistiki bilgiler. Girişimcilik, yenilik ve rekabet konularında ulusal ve uluslararası endeksler.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 1 20
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 1 22
9.Proje
Final Sınavı

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 4 14 56
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 4 6 24
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 6 24
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 1 3 3
0
0
Toplam İş Yükü 191