Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
DÖÇ-1 |
Sağlıklı olma konusunda bilgi sahibidir. |
PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 |
Kendisinin ve çevresindekilerin sağlığı konusunda duyarlıdır. |
PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
|
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 |
Tükettiği tüm yiyeceklerin ve içeceklerin içeriği hakkında bilgi sahibidir. |
PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği |
Bu ders, sağlığın tanımını, nasıl sağlıklı olunur sorusunun yanıtını, vücudumuzu oluşturan sistemleri, besinler ve besinlerin sınıflandırılmasını, karbonhidratlar, lipitler (yağlar), proteinler, vitaminler, mineral maddeler ve su, sağlıksız yiyecekler ve katkı maddeleri konularını, sağlıksız beslenmenin yol açtığı hastalıklar ile sağlıklı psikoloji ve sporun sağlık açısından önemini kapsamaktadır. |
Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Sağlık nedir?
Sağlıklı yaşam nedir?
Sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenler nelerdir?
Vücudumuzdaki sistemlere giriş
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
|
2 |
Vücudumuzdaki sistemler:
Dolaşım sistemi
Sindirim sistemi
Boşaltım sistemi
Sinir sistemi
Solunum sistemi
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap |
3 |
Besinler
Besinlerin Sınıflandırılması
Besin Elementleri Neden Enerji Verir?
Karbonhidratlar
Karbonhidratların Oluşumu
Karbonhidratların Sınıflandırılması
Karbonhidratlı Maddeler (Doğal ve Yapay)
Karbonhidratların Vücutta Kullanılması
Tartışılan Konu: Şeker Vücut için Zehir mi?
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
4 |
Lipitler (Yağlar)
Lipitlerin Sınıflandırılması
Basit Lipitler: Yağlar
Bileşik Lipitler
Türev Lipitler
Lipoproteinler: HDL, LDL, VLDL
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
5 |
Yağ Kaynakları ve Elde Edilmesi
Yağların Vücutta Kullanılması
Yağların Vücut Çalışmasındaki Görevleri
Tartışılan Konu: Kolesterol yararlı mı, zararlı mı?
Tartışılan Konu: Trans Yağlar Neden Zararlıdır?
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
6 |
Proteinler
Amino asitler ve Özellikleri
Proteinlerin Yapısı
Protein Çeşitleri
Proteinlerin Özellikleri ve Fonksiyonları
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
7 |
Proteinlerin Vücutta Kullanılması
Proteinli Besin Maddeleri
Proteinlere Bağlı Hastalıklar
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
Vitaminler
Vitaminlerin Önemi ve Özellikleri
Vitamin İhtiyacı ve Kaynakları
Vitaminlerin Sınıflandırılması
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
10 |
Vitamin İhtiyacı ve Kaynakları
Vitaminlerin Sınıflandırılması
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
11 |
Mineral Maddeler
Minerallerin Sınıflandırılması
Minerallerin Önemi ve
Özellikleri
Su: Yaşamın Kaynağı
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
12 |
Sağlıksız yiyecek ne demektir?
Sağlıksız yiyeceklerin zararları
Sağlıksız yiyecekler nelerdir?
Gıda Katkı Maddeleri
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
13 |
Gıda Katkı Maddeleri |
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
14 |
Sağlıksız Beslenmenin
Yol Açtığı Hastalıklar:
Obezite, Kanser, Kalp ve Damar Hastalıkları ve
Endokrin Sistemi
Bozuklukları
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
15 |
Sağlıklı Olmanın Yolları:
Sağlıklı Psikoloji,
Spor
|
Konu Anlatım
Soru-Cevap
Video |
16 |
Final Sınavı |
|
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
1 |
Karataş, İ. (2006), Besin Kimyası Ders Notları. Konya: Aybil Yayınları. |
2 |
Efendigil Karatay, C. (2018). Gerçek Tıbbın On Şifresi. İstanbul: Hayykitap (Yardımcı Kitap) |
3 |
Tombak, M. (2016). 150 Yıl Yaşayabiliriz, Uzun ve Sağlıklı Yaşam Kitabı. İstanbul: Kuraldışı Yayınları (Yardımcı Kitap) |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
Derslik, bilgisayar, projeksiyon, internet. |