| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) |
PÇ |
ODY |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: |
|
|
| DÖÇ-1 |
Bir gıdanın içerdiği temel besin öğelerini sıralayabilir. |
PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
|
Yazılı Sınav Sözlü Sınav |
| DÖÇ-2 |
Sağlıklı bir yaşam için günlük gereken ortalama kalori miktarını hesaplayabilir. |
PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
|
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-3 |
Gıdalardaki makro ve mikro besin öğelerini tanımlayabilir. |
PÇ-1 İlgi, yetenek, sosyal duyarlılık ve gönüllülük çerçevesinde kişisel değişime ve gelişime değer katan disiplinler arası alanlarda kendisini geliştirebilir.
|
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
| Dersin İçeriği |
| Ders kapsamında proteinler, karbohidaratlar, lipitler gibi biyolojik moleküllerin yapıları ve özellikleri; beslenme veya açlık durumunda metabolizma, vücut kompozisyonu ve enerji dengesi; lifli gıdalar, vitamin ve mineral dengesi konuları ele alınacaktır. |
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği |
| Hafta |
Detaylı İçerik |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 |
Beslenme Biyokimyasına giriş |
Anlatım, soru-cevap |
| 2 |
Biyolojik Yapıların Sınıflandırılması |
Anlatım, soru-cevap |
| 3 |
Asitler ve Bazlar |
Anlatım, soru-cevap |
| 4 |
Beslenme ve İnsan Vücudu |
Anlatım, soru-cevap |
| 5 |
Proteinler, Proteinlerin Sindirimi ve Emilimi |
Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi |
| 6 |
Proteinler, Proteinlerin Sindirimi ve Emilimi |
Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi |
| 7 |
Karbonhidratlar, Karbonhidratların Sindirimi ve Emilimi |
Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi |
| 8 |
Ara Sınav |
|
| 9 |
Karbonhidratlar, Karbonhidratların Sindirimi ve Emilimi |
Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi |
| 10 |
Lipitler, Lipidlerin Sindirimi ve Emilimi |
Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi |
| 11 |
Lipitler, Lipidlerin Sindirimi ve Emilimi |
Anlatım, soru-cevap, slayt gösterimi |
| 12 |
Su |
Anlatım, soru-cevap |
| 13 |
Vitaminler (Yağda çözünen vitaminler) |
Anlatım, soru-cevap |
| 14 |
Vitaminler (Suda Çözünen Vitaminler) |
Anlatım, soru-cevap |
| 15 |
Mineraller |
Anlatım, soru-cevap |
| 16 |
Final Sınavı |
|
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap |
| 1 |
Baysal, A. (2020). Beslenme. Ankara: Hatiboğlu Yayıncılık |
| 2 |
Brody, T. (1999). Nutritional Biochemistry. California, Academic Press |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri |
| Ders notları, kitaplar, bilgisayar |