|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BÖLÜMÜ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT OKAN MİÇOOĞULLARI (omicoogullari@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı öğretmen adaylarına yeterli/yetersiz ve dengeli/dengesiz beslenmenin sağlık üzerindeki etkisi hakkında farkındalık kazandırmaktır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Beslenme ve sağlıkla ilgili temel kavramları tanımlayabilir. |
PÇ-3 Spor ile ilgili problemlere disiplinler arası bir yaklaşımla çözüm getirir. PÇ-6 Sportif organizasyonların evrensel ve toplumsal etkilerini kavrar. PÇ-11 Beden eğitimi öğretimine yönelik öğretim yöntemlerini kavrar. PÇ-21 Kişiye ve takımlara özel antrenman planlaması ve periyotlaması yapar. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-2 | Yeterli/yetersiz ve dengeli/dengesiz beslenmenin sağlık üzerine etkilerini açıklayabilir. |
PÇ-3 Spor ile ilgili problemlere disiplinler arası bir yaklaşımla çözüm getirir. PÇ-5 Öğrencileri ve meslektaşları ile etkin iletişim sağlar / kurar. PÇ-8 Beden eğitimi dersi uygulamaları için spor dallarına özgü teknikleri kullanır. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-3 | Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini sıralayabilir. |
PÇ-1 Beden eğitimi ve spor alan bilgilerini kullanabilme becerisine sahip olur PÇ-3 Spor ile ilgili problemlere disiplinler arası bir yaklaşımla çözüm getirir. PÇ-6 Sportif organizasyonların evrensel ve toplumsal etkilerini kavrar. PÇ-9 Beden eğitimi dersi uygulamaları için gerekli araçları kullanır. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-4 | Besin öğelerinin sağlık üzerine etkilerini açıklayabilir. |
PÇ-1 Beden eğitimi ve spor alan bilgilerini kullanabilme becerisine sahip olur PÇ-2 Spor alanındaki uygulamaların sonuçlarını analiz edip yorumlar. PÇ-3 Spor ile ilgili problemlere disiplinler arası bir yaklaşımla çözüm getirir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-5 | Besin gruplarının sağlık üzerindeki etkilerini açıklayabilir. |
PÇ-1 Beden eğitimi ve spor alan bilgilerini kullanabilme becerisine sahip olur PÇ-2 Spor alanındaki uygulamaların sonuçlarını analiz edip yorumlar. PÇ-3 Spor ile ilgili problemlere disiplinler arası bir yaklaşımla çözüm getirir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
DÖÇ-6 | Sağlıklı yaşam için menü planlayabilir. |
PÇ-1 Beden eğitimi ve spor alan bilgilerini kullanabilme becerisine sahip olur PÇ-2 Spor alanındaki uygulamaların sonuçlarını analiz edip yorumlar. PÇ-3 Spor ile ilgili problemlere disiplinler arası bir yaklaşımla çözüm getirir. |
Yazılı Sınav Seminer-Sunum-Rapor |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu ders; beslenme, sağlık, beslenme ve sağlık ilişkisi, beslenmeyle ilgili kavramlar, sağlıklı yaşam için beslenmenin önemi, beslenmenin temel ilkeleri, sağlık için beslenmenin önemi, beslenme sorunları, sağlıklı yaşam için gerekli besin öğeleri ve besin grupları, enerji ve sağlıklı yaşam için menü planlama konularını içermektedir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Tanışma ve dersin tanıtımı | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap |
2 | Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, beslenmenin temel İlkeleri, beslenme eğitiminin önemi ve sağlık ilişkisi | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap |
3 | Beslenme sorunları, beslenme sorunlarının nedenleri ve bunların sağlık üzerindeki etkisi | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap |
4 | Besin ve besin ögeleri (Proteinler, Yağlar, Karbonhidratlar) | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap |
5 | Besin ve besin ögeleri (Mineraller, Vitaminler, Su) | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap |
6 | Besin grupları ve sağlık için önemi (Tahıl ve Türevleri, Sebze ve Meyveler, Süt ve Türevleri) | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap |
7 | Besin grupları ve sağlık için önemi (Et, Yumurta ve Kurubaklagiller, Yağlar ve Şekerler), Enerji | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Sağlıklı menü planlama | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi |
10 | Sağlıklı menü planlama | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi |
11 | Sağlıklı menü planlama | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi |
12 | Sağlıklı menü planlama | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi |
13 | Sağlıklı menü planlama | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi |
14 | Sağlıklı menü planlama | Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap Bireysel Çalışma Yöntemi |
15 | Genel değerlendirme | Tartışma Yöntemi Soru Cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Baysal, A. (2020). Beslenme. Ankara: Hatiboğlu. | |
2 | Kutluay Merdol, T. (1999). Beslenme eğitimi rehberi. İstanbul: Özgür. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Kitap, bilgisayar, projeksiyon |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | 7 | 2 | 60 |
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 14 | 28 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 3 | 7 | 21 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 0 | ||
Final Sınavı | 0 | ||
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 92 |