| 
	|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
| Ders Türü | Zorunlu | ||||
| Bölümü | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | KAYHAN KARAKAYA (kayhankarakaya@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları  | 
		İREM BOZKURT, | ||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramları tanıyabilme. Turizm işletmelerinde Pazar bölünmesi, Pazar ve pazarlama stratejilerini kavrayabilme. Turizm pazarlama karması elemanları ile pazarlama araştırmalarını kavrayabilme. Turizm pazarlama çevresini tanımlayabilme. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Turizm pazarlaması hakkında bilgi sahibi olur | 
			
		 
			PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-13 Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. PÇ-15 Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-2 | Turizm Pazarlama çevresi hakkında bilgi sahibi olur | 
			
		 
			PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-3 | Turizmde ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma hakkında bilgi sahibi olur | 
			
		 
			PÇ-3 Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-15 Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| DÖÇ-4 | Turizm pazarlaması ile ilgili yeni yöntemleri bilir | 
			
		 
			PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.  | 
		 Yazılı Sınav | 
	
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi  | 
	|||
| Dersin İçeriği | ||
| Pazarlama-turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramlar. Turizm işletmelerinde Pazar bölümlemesi, Pazar ve pazarlama stratejileri. Turizm pazarlama karması elemanları ve pazarlama araştırmaları. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | 
| 1 | Pazarlama ve Turizm Pazarlaması ile ilgili Temel Kavramlar | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 2 | Turistik Ürün Kavramı, Bileşenleri ve Özellikleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 3 | Pazarlama ve Turizm Pazarlaması Kavramlarının Temel İşlevleri ve Özellikleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 4 | Turizm Sistemi (Serbest Zaman, Rekreasyon ve Turizm İlişkisi) | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 5 | Turizm Pazarlama Karması Elemanları | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 6 | Pazarlama Yaklaşımları | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 7 | Pazarlama Bilgi Sistemi | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Turizm Pazarlamasında Makro Çevre Faktörleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 10 | Turizm Pazarlamasında Mikro Çevre Faktörleri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 11 | Turizm Pazarında Turist Tipolojileri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 12 | Satın Alma Karar Süreci | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 13 | Pazar Bölümlendirme | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 14 | Hedef Pazar Seçimi ve Stratejileri | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 15 | Konumlandırma | Anlatım, tartışma ve soru-cevap yöntemi | 
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Kozak, N .(2006). Turizm Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık. | |
| 2 | Meydan Uygur, S. (2007). Turizm Pazarlaması, Ankara: Detay Yayıncılık. | |
| 3 | Kotler, P. (2000). Marketing Management. London: Printice Hall. | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| Ders notları ve yardımcı kitaplar | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) | 
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 | 
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 | 
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü | 
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 | 
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 2 | 10 | 20 | 
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 10 | 20 | 
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 8 | 8 | 
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 1 | 6 | 6 | 
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | 
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 98 | ||