Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ / BIY 454 - BİYOLOJİ

Kodu: BIY 454 Adı: MİKROBİYAL FİZYOLOJİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü BİYOLOJİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEVİL SUNGUR (sevilsungur@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı mikroorganizmaların uygulamada kullanılımı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mikroorganizmaların uygulamalı olarak yaşamımızdaki yerini öğrenir PÇ-4 Biyoloji ve ilgili alanlarda biyolojik problemleri tanımlama, modelleme ve çözme becerisine sahiptir
PÇ-7 Biyoloji alanındaki mevcut uygulamalar için gerekli çağdaş teknikleri ve teçhizat kullanabilme becerisine sahiptir
PÇ-13 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Mikroorganizmaların fizyolojisini bilir PÇ-6 Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Endüstriyel mikroorganizmaların özellikleri ve Primer ve sekonder metabolitler Endüstriyel boyutta fermentasyon ve scale-up Antibiyotiklerin izolasyon ve karakterizasyonları Penisilin ve Tetrasiklinlerin Endüstriyel üretimleri Vitamin ve amino asitlerin endüstriyel boyutta üretimi Ara sınav Enzimlerin endüstriyel boyutta üretimi ve biyodönüşüm Vinegar, Sitrik Asit ve diğer organik asitlerin endüstriyel boyutta üretimi Mayalar ve endüstriyel yöndem önemleri Alkolve alkollü içeceklerin üretimi: Şarap ve bira Alkolve alkollü içeceklerin üretimi: Distillenmiş içecekler Atıkların mikrobiyal yolla arıtımı Şapkalı mantar üretimi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mikroorganizmaların Metabolizması ve Beslenmesi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
2 Enerji ve Enzimler: Biyoenerjetik, Katalizleme ve Enzimler Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
3 Enerji ve Enzimler: Biyoenerjetik, Katalizleme ve Enzimler Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
4 Yükseltgenme-İndirgenme ve Enerjice Zengin Bileşikler: Elektron Vericiler ve Elektron Alıcılar, Elektron Taşıyıcı olarak NAD Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
5 Enerjinin Depolanması; Katabolizmanın Esasları: Enerji Korunumu, Glikolizis Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
6 Solunum, Proton Motive Kuvvet Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
7 Katabolik Çeşitlilik; Anabolizmanın Esasları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
8 Ara Sınav
9 Şekerlerin ve Polisakkaritlerin Biyosentezi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
10 Aminoasit ve Nükleotidlerin Biyosentezi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
11 Yağ asidi ve Lipidlerin Biyosentezi Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
12 Biyosentetik Enzimlerin Aktivite Regülasyonları Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
13 Direk Epifluoresan Mikroskopi Tekniği Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
14 Elektriksel İmpedans Tekniği Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
15 Biyoluminesans Tekniği Tartışma Yöntemi Anlatma Yöntemi Soru Cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Temel Mikrobiyoloji laboratuarı Klavuzu, Çökmüş, Dönmez, Saçılık ve Berber,1995. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi. #Microbiology: A Laboratory Manual, Cappuccino and Sherman, 2002. Benjamin Cummings #Understanding Microbes:A Laboratory Textbook for Microbiology, Claus,1989. Freeman & Company

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 13 13
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 6 18
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 9 27
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 90