Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / BYL 530 - BİYOLOJİ (YÜKSEK LİSANS)

Kodu: BYL 530 Adı: TATLISU KÜLTÜR BALIK ÜRETİMİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü BİYOLOJİ (YÜKSEK LİSANS)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ERDOĞAN ÇİÇEK (erdogancicek@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
ERDOĞAN ÇİÇEK,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Balık yetiştirmenin bazı temel kavramlarını anlamak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 PÇ-1 Biyoloji alanındaki güncel ve en iyi uygulamaları da içeren ileri bilgiye sahiptir, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar
PÇ-2 Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, kontrollü deneyler planlar ve ilgili alanda orijinal araştırmalar gerçekleştirir
PÇ-4 Alanında edindiği bilgilerle doktora programına, AR-GE birimlerine veya mesleki alandaki işlere girebilme yetenek ve özelliklerine sahiptir
PÇ-5 Mesleki alanla ilgili her faaliyette, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir
PÇ-7 Biyoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır
PÇ-8 Biyolojinin gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları, alanının uygulamalarına etkileri açısından değerlendirir
PÇ-9 Biyolojideki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Balıkların sindirim sistemini öğrenir PÇ-
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Giriş (Balık yetiştiriciliğinin tarımdaki önemi ve gelişimi). Balık yetiştirme işletmelerinin kurulmasında gözetilecek temel kurallar. Kültür balıkçılığı işletmelerinde yer alan birimler Balık üretim tesislerinin sınıflandırılması, su kaynağı ve özellikleri. Balık yetiştirmede kullanılan teknik ve yöntemler, Alabalık yetiştiriciliği. Alabalık yetiştiriciliğinde kullanılan suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri. Alabalıklarda yavru üretimi ve kuluçkalıklar Arasınav Sazan yetiştiriciliği. Sazan yetiştiriciliğinde kullanılan havuzlar. Sazan yetiştiriciliğinde su kalitesi ve besleme. Yılan balığı yetiştiriciliği. Kefal yetiştiriciliği. Levrek yetiştiriciliği. Genel değerlendirme Dönem Sonu Sınavı
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş (Balık yetiştiriciliğinin tarımdaki önemi ve gelişimi). sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
2 Balık yetiştirme işletmelerinin kurulmasında gözetilecek temel kurallar. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
3 Kültür balıkçılığı işletmelerinde yer alan birimler sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
4 Balık üretim tesislerinin sınıflandırılması, su kaynağı ve özellikleri. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
5 Balık yetiştirmede kullanılan teknik ve yöntemler, Alabalık yetiştiriciliği. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
6 Alabalık yetiştiriciliğinde kullanılan suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
7 Alabalıklarda yavru üretimi ve kuluçkalıklar sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
8 Ara Sınav
9 Sazan yetiştiriciliği. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
10 Sazan yetiştiriciliğinde kullanılan havuzlar. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
11 Sazan yetiştiriciliğinde su kalitesi ve besleme. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
12 Yılan balığı yetiştiriciliği. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
13 Kefal yetiştiriciliği. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
14 Levrek yetiştiriciliği. sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
15 Genel değerlendirme sözlü anlatım, ppt sunum, soru cevap,
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 İç su balıkları yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu.Adana Nobel yayıncılık, 278 s.
2 Balık Üretimi, Prof. Dr. Ercan Sarıhan, Adana Nobel yayıncılık, 175 s.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
İç su balıkları yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu.Adana Nobel yayıncılık, 278 s. Balık Üretimi, Prof. Dr. Ercan Sarıhan, Adana Nobel yayıncılık, 175 s.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum 10 1 10
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 50

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 3 14 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 3 7 21
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 7 4 28
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 184